Kiina lupaa rajoittaa päästöjään vuosikymmenen lopulla


chinese_and_us_co2_emissions

Kuva 1. Aikasarja Kiinan CO2-päästöistä kahdella mittaustavalla ja USA:n yhdellä. Lähde: WUWT

The Guardian uutisoi nettiversiossaan Kiinan lupauksesta rajoittaa hiilidioksidiopäästöjä tämän vuosikymmenen lopulla(Linkki). Kiinahan on Wikipedian tietojen mukaan Kioton sopimuksen allekirjoittaja(Linkki), tosin oikeudella toimia vapaan sastutuksen vyöhykkeenä. Sen nykyiset hiilipäästöt henkeä kohti ovat samaa luokkaa EU:n kanssa, mutta jyrkällä kasvu-uralla(Linkki).

Kyse tässä Kiinan lupauksessa oli kuitenkin vasta yhden kiinalaisen henkilökohtaisesta näkemyksestä, ei Puolueen tekemästä päätöksestä(Linkki). Onhan yksi miljardista kuitenkin enemmän kuin ei mitään.

Jos kaikki maailman valtiot rajoittaisivat päästöjään jotenkin samalla tavalla, ei pääsisi syntymään ainakaan mitään epäreilua tilannetta tässä suhteessa, olipa päästöjen rajoittaminen sitten miten viisasta tahansa.  Reiluus toki huomioisi sitten senkin, että Suomessa luontaisesti on tarve lämmitysenergialle, jota tarvetta ei monessakaan paikassa muualla asutussa maailmassa ole. Ei ainakaan ole samassa määrin.

Kokonaisuutenaan esimerkiksi EU:n tähän mennessä harjoittama vihreä ilmastopolitiikka on lisännyt globaaleja hiilipäästöjä, koska tuotantoa on siirtynyt entistä herkemmin vapaan saastutuksen vyöhykkeille ja euroopalaiset ovat sitten ostaneet sieltä aiemmin Eurooapn alueella energiatehokkaasti valmistettuja tuotteita. Itse ostin jokin aika sitten Hoover/Helkama merkkisen melkein kotimaisen jääkaapin, nimestä päätellen. Valmistusmaa oli Kiina.

Kuva 1 kertoo muutaman vuoden takaa, miten Kiina on kokonaispäästöissä ohittanut päästöjään alentaneen USA:n. Kuva 2 kertoo vuoden 2011 ihmistekoisten hiilidioksidipäästöjen jakautumisen eri alueiden kesken. Vaikka koko EU muutettaisiin luonnonpuistoksi, Kiina korvaisi menetetyt hiilipäästöt varsin sukkelaan, ehkä jo vuodessakin, koska sen päästöt kaksinkertaistuvat alle viidessä vuodessa ja EU laahaa vähän laskusuunnassa. Tilanne on siis se, että jos Kiinassa yhden päästörajoituksesta innostuneen lisäksi löytyy yksi toinenkin, eli Puolue, niin vuosikymmen lopulla Kiinan päästöt ovat joka tapauksessa niin suuret, ettei EU:n tuotannosta lasketulla päästöttömyydelläkään olisi mitään olennaista globaalia merkitystä.

Kuva 1. Eri alueiden hiilidioksidipäästöjä. Lähde: WUWT.

Kuva 1. Eri alueiden hiilidioksidipäästöjä. Lähde: WUWT.

 

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.