Hurrikaanikausi 2014 alkoi kalenterissa


Kuva 1. Veikkauksia hurrikaanien esiintymisille v. 2014. Lähteenä Wikipedia.

Kuva 1. Veikkauksia hurrikaanien esiintymisille v. 2014. Lähteenä Wikipedia.

Atlantin hurrikaanikausi 2014 on virallisesti alkanut 1 kesäkuuta(Linkki). Ei niin, että olisi hurrikaaneja vielä esiintynyt, mutta alkaahan se kalenterikesäkin, vaikka lunta sataisi.

Esitin itse tarkimman veikkauksen tässä blogissani jo helmikuussa, koska veikkaukseni ei perustunut säätilan tarkkailuun vaan aiempien vuosien esiintymiin trendejä ja syklejä huomioimatta. Ilmastotietelijöiden esittämät veikkaukset näyttäisi tällä kertaa viittaavan alle keskitason hurrikaanivilkkauteen. Syynä tähän ei ehkä ole niinkään se, että kaudelle 2013 heidän yli keskitason veikkaukset menivät pahasti pieleen, vaan ennemminkin noissa on huomioitu merien syklejä, jotka ennakoivat hiljaisempaa kautta.

Hurrikaaniveikkauksia on kahta tyyppiä: yhdellä luvulla ilmaistuja, kuten UKMETin veikkaus toukokuulta ja toisekseen vaihteluvälinä ilmaistuja veikkauksia, kuten NOAA  toukokuulta. Olen kuvan 1 taulukkooni lisännyt vaihteluväleihin keskiarvon, vaikkei sitä Wikipediassa olekaan.  Lopputuloksissa joulukuussa on tarkoitus vertailla erikseen yksiarvoiset veikkaukset keskenään (ja tässä mukana oma keskiarvoni) ja erikseen vaihteluvälit.

Atlantin hurrikaaneista olen jo kirjoitellut useampaan otteeseen, koska mm. IPCC on pitänyt myrskyjen kuviteltua lisääntymistä ilmastonmuutoksen seurauksena. Hätäkakkakirjoituksen 14.10.13 kertoo ison osan tästä (löytyy vasemman palkin arkistosta). Mielenkiintoinen viittaus siihen suuntaan, että IPCC on itsekin myöntämässä hätäkakkansa hätäkakaksi löytyy WG1AR5_TS-raportin epävarmuusosiosta:

  • Luottamus siihen, että mikään raportoitu (vuosisatainen) pitkäaikaismuutos  trooppisissa sykloneissa olisi kestävä, on alhainen, kun huomioidaan tapahtuneet muutokset havaintokapasiteetissa. {2.6.3}

”Tapahtuneet muutokset havaintokapasiteetissa” tarkoittanevat sitä, että aiemmin kuviteltu myrskyjen lisääntyminen on johtunut ainakin pääosin lentoliikenteen kehityksestä. Satelliittiaikausihan pysäytti myrskyjen lisääntymisen. Virallisen kääntäjän tekemä suomennos raportin osiosta löytyy arktistostani päivämäärällä 4.4.2014.

Jos sitten ajatellaan sitä, mikä arvo näillä myrskyveikkauksilla on, niin pitäisi tätä lähinnä viihteenä, joskin ilmastotieteen ennustekyvyttömyyden osoitaminen tässäkin suhteessa voisi olla jonkinlainen arvo. Nimittäin niille, joita hurrikaanit vaivaavat, ei juuri ole iloa siitä tiedosta, että myrskyjä tulee 15, koska tuo lukumäärä ei kerro, milloin myrskyt tulevat ja minne. Etukäteen valmistautuminen on tehtävä melkolailla samassa määrin, vaikka ennuste olisi 25. Tässä on iso ero NOAAn hurrikaaniseurannan merkitykseen(Linkki). Tämähän tuottaa n. viikon päähän kohtuullisen osuvan ennusteen myrskyn reitistä ja voimasta. Kuva 2 on tästä lähteestä.

Kuva 2. NOAAn hurrikaaniseuranta tänään. Todennäköisyys 0%.

Kuva 2. NOAAn hurrikaaniseuranta tänään. Todennäköisyys 0%.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.