Helmikuussa 2024 globaali lämpötila kohosi


Se on taas globaalin lämpötilan kuukausiraportin aika, kun Nasa on päivittänyt GISTEMP-taulukkonsa (Linkki), jota käytän lähteenäni.

Kuva 1.

Kuvassa 1 sininen murtoviiva kuvaa muutamien viime vuosien globaalien kuukausilämpötilojen poikkeamia vuosien 1951-1980 vastaavien kuukausien keskiarvosta sadasosa-asteina (cK). Helmikuu 2024 on viimeisenä käyrässä ja on toiseksi korkein arvoltaan.

Kuva 2. Kuvankaapaus 11.3.2024 sivulta: https://data.giss.nasa.gov/gistemp/tabledata_v4/GLB.Ts+dSST.txt

Kuvassa 2 on kaikki kuvan 1 lukemat ja vuosituhannen alkuun asti sitten lisääkin. Tästä näkee ehkä kuvaajaa helpommin, että se toistaiseksi korkein arvo on syyskuulla 2013.

Kuva 3. Kuvalähde: https://data.giss.nasa.gov/gistemp/maps/

Kuvasta 3 näkyy ainakin se, että lämpeneminen on enemmän pohjoisen pallonpuoliskon asia ollut taaskin. Kyse on kuitenkin talvilämpötilojen poikkeamista, ettei tuo tumma punainen mitään helteitä Suomessakaan tarkoita.

Kuva 4. Kuvalähde: https://data.giss.nasa.gov/gistemp/maps/

Kuva 4 on muuten sama kuin kuva 3, mutta siinä on suppeampi mittausaseman vaikutussäde, jota sitten käytetään kunkin pinta-alaneliökilometrin lämpötilan arviointiin. Jos käytettäisiin vain sääasemia ilman ”laajennusta”, niin niistähän tulisi vain pieniä pisteitä kartalle, joka muutoin olisi mittaamatonta harmaata. Näin ei ainakaan saataisi arviota globaalista kuukausilämpötilasta. Menetelmän tarkkuutta voinee arvioida noiden kahden kuvan lämpötilaerosta (oikean yläkulman lukemat).

Kuva 5. Lähde: https://climatereanalyzer.org/clim/t2_daily/?dm_id=world

Kuva 5 on mukana varsinkin siksi, että yritän ennustella El Niñon lämpötilahuippua. Jos muut asiat pysyisivät vakioina, noissa kuvien 1 ja 2 poikkeamalämpötiloissa lähiaikojen huippu sattuisi todennäköisesti siihen El Niñon aiheuttamaan ilmalämpötilahuippuun. Itse Tyynenmeren El Niño-alueiden meriveden lämpötila huippuhan on ohi, mutta ilmakehässä voimakkaiden El Niñojen vaikutushuippu tulee muutaman kuukauden viiveellä. Menossa oleva El Niño on totellut kohtuullisesti tammikuun alun ennustettani (Linkki). Koska nyt hiipuvalta vaikuttava El Niño ei ollut erityisen vahva, ei sen aiheuttama ilmakehän lämpötilan nostokaan välttämättä ”hänni”, vaan voi sattua myös ENSO-indeksin huippuun. Kuva 5 ei sodi tätä mahdollisuutta vastaan, eikä sodi Moyhu-sivunkaan päivittäislämpötilakuvaaja.

Niinpä nyt sitten ennustelen, että tämä menossa olevan maaliskuun globaali lämpötilapoikkeama jää vähäisemmäksi kuin menneen helmikuun arvo, eikä uutta kuukausiennätystäkään tule. Kuukauden päästä saatamme tietää asiasta enemmän.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.