El Niño 2023-24 nyt huipussaan?


Kuva 1. Kuvankaappauslähde: https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/MJO/enso.shtml (Napsautus suurentanee kuvaa)

El Niño 2023-24 oli (7 eikun) 9 kuukauden ikäinen vuodenvaihteessa. Kuten kuvasta 1 näkyy, sen vaatima meren pintalämpötila on useimmilla osa-alueillaan tasaisesti lähellä jakson toistaiseksi korkeinta arvoaan ja nykyään vähämerkityksellisenä pidetyllä Niño 1+2 -alueella selvästi laskusuunnalla lämpötilansa suhteen.

Tämän jutun ideana on tarkastella, olisiko El Niño jo saavuttanut tämänkertaisen huippunsa ja toisekseen sitä, miten globaali lämpötila reagoi El Niñoon. Kuvasta 1 ei vielä voi päätellä kumpaakaan asiaa.

Kuva 2. Kuvankaappauslähde: https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/MJO/enso.shtml

Kuvassa 2 näkyy ”ENSO-alueen” meriveden poikkeamalämpötilakehitys pintavedessä 300 metrin syvyyteen saakka vuoden 2023 alusta alkaen. Lämpötila ei nyt ole ihan jakson huipussa, muttei alempana kuin noissa välinotkoissa. Kuva 2 puhuu pitkälti samaa asiaa kuin kuva 1.

Kuva 3. Kuvankaappauslähde: https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/MJO/enso.shtml

Kuvassa 3 on kolmen kuukauden osajaksojen merellinen Niño-indeksi ONI. Loka-joulukuun jakso on toistaiseksi korkeimaassa arvossaan. Tästä ei siis ainakaan voi päätellä El Niñon hiipumista, mutta ei tämä sulje pois sitä mahdollisuutta, että huippu olisi jo saavutettu. Jos tuo 1.9 -arvo jää tämän El Niñon korkeimmaksi arvoksi, kyse ei ole mistään ennätyksellisestä ilmiöstä, kuten kuvan taulukostakin voi päätellä, vaan ehkä lähinnä keskiarvoisesta ilmiöstä.

Kuva 4. Kuvankaappauslähde: https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/MJO/enso.shtml

Kuvasta 4 taas voisi päätellä, että nyt El Niño on saavutanut tämänkertaisen huippunsa. Paha vaan, että kyse ennusteesta, joten pientä epävarmuutta jää jäljelle. Vaan ei nyt kuitenkaan ole näkynyt huippuhetken osalta paljon erilaistakaan ennustetta, joskin tämä kuvan 4 ennuste antaa El Niñon loppumisesta aikaisemman arvion kuin muut näkemäni ennusteet.

Mennäänpäs sitten globaaliin lämpötilaan ja El Niñon vaikutukseen siihen. Ilmiöhän siirtää merestä lämpöä ilmakehään ja se näkyy myös globaalissa lämpötilassa kuvan 5 tapaan.

Kuva 5. Pohjakuva kopioitu sivulta https://www.noidiminerva.it/il-ritorno-del-nino/ Vihreät pystyviivat kirjoittajan lisäämiä.

Kuvaan 5 merkitsin muutamiin El Niñoihin alueen pintalämpötilahuipun vihreällä yhtenäisviivalla ja El Niñon loppumisen vihreällä katkoviivalla, molemmat pystyviivoina. Vahvoissa El Niñoissa vuosien 1998 ja 2016 tietämissä näyttäisi siltä, että globaalin lämpötilan huippu on viiveellinen El Niño -alueen pintaveden huippuun nähden. Heikommissa El Niñoissa asia ei ole yhtä selvä. Vuoden 1992 tilanne, jossa ei oikein edes voi puhua globaalin lämpötilan kohoamisesta, johtuu kuitenkin Pinatubon purkauksestakin. 

Kun menossa oleva El Niño vaikuttaa vahvuudeltaan keskinkertaiselta, vähän paha mennä sanomaan mitään varmaa. Kun globaali kuukausilämpötila on viime kuukausina ollut satelliittiajan mittaushistorian huipussaan, sen voinee laskea El Niñon ansioksi vähintään joltain osin, mutta sitä ei pysty kovin varmasti ennustamaan, onko lähiaikojen globaalin kuukausilämpötilan huippu tässä tammikuussa, ensi huhtikuussa vai joko se tällä kertaa meni viime vuonna ohi.

Kun kuvassa 5 El Niñoja melko säännönmukaisesti edeltää ja seuraa lämpöä mereen siirtävät La Niñat, niin kustakin globaalin lämpötilan El Niño -piikistä kuvassa 5 pitäsi varmaankin vain puolet laskea El Niñon suoritukseksi. Vuositasolla El Niñon globaalin lämpötilan kohottaminen jäänee alle 0,2K. El Niñojen runsastuminen tai voimistuminen La Niñoihin nähden voisi kuitenkin lämmittää ilmakehää pitempiaikaisesti.

Huomautus: Kuvan 5 lähde voisi olla sivu https://www.climate.gov/news-features/blogs/enso/where-does-global-warming-go-during-la-nina , mutta kun tuolla sivulla se kuva on vähän himmeä GIF-kuva, niin tuli sitten netistä haettua parempilaatuinen kuva.

3 responses to “El Niño 2023-24 nyt huipussaan?

  1. Olin ymmärtävinäni, joku päivä sitten kerrottavan, että mennyt vuosi oli mittaushistorian lämpimin, jopa lämpimin sataan tuhanteen vuoteen.
    En muista ennen kuulleeni siitä tahosta, joka nyt kertoi, julisti uutisen. Lähdetaho oli minulle siis ihan näissä ilmastoasioissa vai olenko pudonnut järjestöjen kiihtyvästä kehityksestä.
    Onpa vähällä rummutuksella muutenkin mennyt asia.
    No, johan sitä jo jo viime vuonna usein kerrottiin että nyt on tulossa uusi ennätysvuosi.

    Tykkää

    • Palannen tuohon vuosilämpötilaankin, kunhan saan joulukuun kuukausilämpötilaraporttini valmiiksi. Ei puutu kuin Nasan arvo. Vaan varsin uskottavasti sielläkin vuosi 2023 on aineiston lämpimin.

      Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.