Globaali lämpötila lokakuussa 2022


Vakioraporttia pukkaa. Nasan GISTEMP-taulukko globaalien kuukausilämpötilojen poikkeama-arvoina päivittyi eilen sen verran iltapuolella, etten illalla alkanut yötä myöten raportoimaan.

Kuvassa 1 on muutaman viime vuoden kuukaudet käyrällä (sininen murtoviiva), jossa viimeinen piste on juuri otsikossakin mainittu lokakuu 2022. Lokakuu osuu virherajansa puitteissa niin pitemman ajan trendiviivalle kuin tämän lyhyen ajan keskiarvoviivallekin. Voisiko vähemmän poikkeavaa kuukautta ollakaan?

Kuva 1.

Kuvassa 2 taas näkyy perinteiseen tapaan lähdetaulukkoa. Siitä näkee, että lokakuu 2022 on pistesijoilla lämpimimpien lokakuiden joukossa tässä aineistossa. Jos nyt yksittäisestä kuukaudesta ei voisi varsinaisesti mitään ilmastonmuutosta nähdäkään, niin tästä lokakuusta ei saa millään rehellisellä tavalla näkyviin ilmaston viilenemistä. Sen voisi ehkä tehdä rehellisyydestä tinkien poimimalla vuoden 2015 lokakuun ja unohtamalla, että vuonna 2015 El Niño lämmitti ilmaa, kun nyt La Niña jäähdyttää, tai ainakin sen pitäisi jäähdyttää. Hyvinkin 0,5 °C tulee tuosta ENSO-ilmiöstä vaihtelua kuukausilämpötiloihin eroa.

Kuva 2. Lähdetaulukkoa. Kuvankaappauslähde 16.11.2022: https://data.giss.nasa.gov/gistemp/tabledata_v4/GLB.Ts+dSST.txt

Sitten herää tietenkin kysymys, että onko näissä kuukausiraporteissa mitään järkeä? Voi olla, ettei, mutta kun Nasa julkaisee tuota taulukkoa, niin mikäpä tässä on raportoidessa. Jos kuukausiarvot alkaisivat kyntää tuolla helmikuun 2021 tasolla, niin voisihan sitä pitää heikkona signaalina ilmastotrendin muutoksesta. Tämä mennyt lokakuu ei sitten ollut heikko signaali mistään. Jos sen perusteelta jotain pitäisi ennustaa, niin sitä, että seuraava El Niño pompauttaa tässä aineistossa kuukausilämpötilat ennätykseen.

Kuvassa 3 on näkyvissä lokakuun lämpenemiset ja viilenemiset kartalla. Tavanomaiseen tapaan pohjoinen pallonpuolisko on lämmennyt enemmän. Kuvassa 4 on sama asia, mutta kartan lämpötilaan on käytetty vain enintään 250 km sädettä mittausaseman ympäriltä, kun kuvassa 3 tuo säde on 1200 km. Koko pallon lämpötila ”muuttuu” n. 0,1 astetta, josta voisi aavistella menetelmävirheen ylärajaa.

Kuva 3. Lähdesivu: https://data.giss.nasa.gov/gistemp/maps/
Kuva 4. Lähdesivu: https://data.giss.nasa.gov/gistemp/maps/

Menossa oleva marraskuu on Moyhu-sivuston esittämissä NCEP/NCAR-päivittäisarvoissa ollut toistaiseksi viileämpi kuin tämä edellä ollut lokakuu. Valitettavasti vain tuolla tilastolla ei ole täyttä yksimielisyyttä Nasan kanssa. Mutta ei tässä nyt ole mitään tietoa siitäkään, että marraskuu tulisi olemaan lokakuuta lämpimämpi.

Vuodesta 2022 puuttuu pari kuukautta tilastoa, mutta vuoden globaali lämpötila näyttäisi olevan tässä aineistossa sijoittumassa lämpimimpien vuosien pistesijoille, ehkä neljänneksi. Paha siitäkään on viilenemistä repiä. Jos saamme elää ja voimia riittää, niin kuukauden päästä tiedämme tästä enemmän.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.