Semeru ehkä jäähdyttää ilmastoa pian


IS uutisoi Indonesian Mount Semeru -tulivuoren purkauksesta (Linkki). Toisaalla kerrotaan (Linkki), että tuhkapilvet ovat ulottuneet n. 12 km korkeuteen. Ja tämä tuhkan ja sen mukana ehkä olevan rikkihapon lentokorkeus tässä on nyt minua ilmastoblogin pitäjänä kiinnostavaa. Jos tuhka yltää stratosfääriin, niin sitten se on melko todennäköistä, että siitä on ilmastoa jäähdyttävää vaikutusta ihan mitattavasti. Semeru on kerrostulivuori (englanniksi stratovolcano). Kerrostulivuorista joillakin on ollut suuria räjähdyksiä, kuten esimerkiksi Krakataulla (Linkki).

Kuva 1. Semeru vuonna 1985. Kuvaajaviite: By Thomas J. Casadevall, USGS – Smithsonian – Global Volcanism Program, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=820040

Päiväntasaajan kohdalla stratosfäärin alaraja on 17 km huitteissa (Linkki), joten toistaiseksi ei purkaustuhka voine tehdä mitään globaalia vaikutusta. Mutta purkauksen lopustahan ei vielä ole tietoa, joten myös korkeammalle lentäviä tussahduksia saattaa tulla. Seuraan tilannetta minkä muilta kiireiltäni ehdin.

1 responses to “Semeru ehkä jäähdyttää ilmastoa pian

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.