Pikku uutinen pohjoisnavalta


Kuva 1. Kuvalähde: http://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.uk.php

Tanskan säätieteenlaitoksen seuraama pohjoisnavan lähiympäristön lämpötila on laskenut alle vuodenajan pitkäaikaisen keskiarvon (Linkki). Kun tuosta linkistä avautuvalta sivulta napsuttelee vasemmalta palstalta auki vuosien 2020…2016 käyriä, niin vastaavaa ei näy tapahtuneen 250. päivän jälkeen, eikä kovin useana vuonna tällä vuosituhallekaan.

Pikku uutinenhan tämä on, kun tuollaiset lämpötilakäyrät nyt ihan normaalisti soutavat ylös-alas. Enintään voisi puhua heikosta signaalista, mikäli tämä alkaisi toistumaan kaikkina tulevina vuosina. En ole vaatimassa tätä Ylen pääuutisiin.

Kuva 2.
Kuva 3.

Kuvat 2 ja 3 ovat sitten esittämässä 30 vuoden välein vastaavaa kuvaajaa. Verrattuani noita käyriä silmämääräisesti lähivuosiensa käyriin, ne vaikuttivat kohtalaisen tyypillisiltä omana aikanaan. Tätä vuotta 2021 taas voi pitää lähivuosiinsa verrattuna ehkä muutenkin vähän viileämpänä tuolla pohjoisessa, varsinkin ensimmäisten 75 vuorokauden jälkeen. Kiistämätöntä joka tapauksessa on noiden kolmenkin kuvan perusteella, että lämpötilat ovat kohonneet tällä vuosituhannella.

Kun nyt noita kuvia on tuossa esillä, niin kiinnitän huomiota vielä yhteen toiseenkin ilmiöön, josta toki olen aiemminkin kirjoittanut: kesäaika on tuolla napa-alueella lämpenemätöntä ja vaihtelultaankin alati lähellä keskiarvoaan. Vuosi 1961 näyttäisi olleen näistä kolmesta vuodesta kesältään lähinnä keskiarvo, vuosi 1991 taas lämpimin ja vuosi 2021 kylmin. Eikä tuo tämän vuoden kylmä napakesä ole mikään poikkeus lähivuosiin, vaan enemmänkin vuosituhannen pääsääntö. Kesä tarkoittaa tässä tuon sinisen nollalämpötilaviivan yläpuolelle jäävää osuutta keskiarvokäyrässä. Ilmeisestikin merijään sulaminen riittää stabiloimaan lämpötilan kesäisin ja vaihtelevat tekijät, kuten ilmavirtaukset, aiheuttavat vain vähäisiä värähdyksiä.

Navan ympärillä pyöriminen saattaa vielä joskus toistua tässä blogissa.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.