Steele: Pintalämpötilojen keskiarvoistus tuottaa lämpenemisvirheen


Jim Steele on yksi niistä ilmastonmuutoskriittisistä kirjoittajista (Linkki), joihin luotan. Sitten on ne, jotka esittävät asiansa videoilla. Heitä aina epäilen propagandasta. Vaikka tässä taustalla saattaa olla oma videoallergianikin, niin onhan tietojen tarkistaminen videolta paljon vaikeampaa kuin tekstistä netissä. Jälkimmäisestä voi helposti kopioida hakusanan hakuohjelmaan ja löytää asiaan liittyvää tietoa. No nyt Jim Steele on esittänyt asiansa videolla, WUWT-sivuston lyhyt artikkeli kertoo (Linkki).

Vaan onnekseni Steele tarjoaa tekstimuotoisenakin esittämänsä tiedot (Linkki). Ehkä olennaisin tiivistyy hänen kattilaesimerkkiinsä. Mitataan lämpötila kiehuvan kuumasta vesikattilasta ja 9 muusta kohdasta keittiössä. Sitten puolet kattilan kuumasta vedestä kaadetaan lattialle ja suoritetaan uusi mittauskierros. Vaikkei lämpöenergia ole lisääntynyt keittiössä, keskilämpötila on kohonnut huimasti.

Kuva 1. Merien pintalämpötila yhtenä talvipäivänä. Tekijäviite: By NASA Official website, [1]., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=49654946

Joiltakin osin Steele saa tukea myös Wikipedian merien pintalämpötilaa käsittelevästä artikkelista (Linkki), josta kuva 1 löytyi. Verratkaapa tuota kuvaa Steelen esittämään vuosikeskiarvokuvaan (Linkki). Valitsemalla yhden ainoan talvipäivän tilannekuvan on Wikipedia onnistunut melko pitkälle ohittamaan Steelen esilletuoman lämpövirran arktiselle merialueelle. Tarkoitan, että Steelen esitys oikeaisee mahdollista väärinkäsitystä ja tuo esille suuren eron Antarktiksen ja Arktiksen välillä. Tässä on mielestäni kyse juurikin synnytetyistä mielikuvista.

Steelen kattilaesimerkki menettäisi melko paljon teräänsä, jos toimittaisiin niin, että aina kun täysi kattila alkaa kiehumaan, kuumasta vedestä lorautetaan puolet lattialle ja mitataan sitten. Mittauksen jälkeen lisätään vettä kattilaan ja toistetaan taas operaatio kattilan alkaessa kiehua.Siis jos merivirrat toimisivat täysin tasaisesti, mitään esitetynkaltaista virhettä ei syntyisi globaaleihn keskiarvoihin. Vasta vuodenaikavaihtelut ja muut syklisyydet luovat virheen mahdollisuuden.

Merien lämpösisältö on ollut vuoden 1970 jälkeen nousutrendissä (Linkki). ”Kattilan” vesi on lämpimämpää ja sitä lämmintä vettä on enemmän. Vaikkei olisikaan täysin mahdotonta, olisi kuitenkin hiukka ihmeellistä, ellei samalla merien pintalämpötilakin olisi kohonnut. Jätän kuitenkin merentutkijoiden ynnä muiden asiantuntijoiden ongelmaksi, että onko Steelen esittämä mahdollinen virhe päässyt useamman asteen kymmenysosan verran vääristämään globaalia lämpötilaa. Jos virhettä onkin alle sadasosa-asteen, ei siitä juuri kannattaisi numeroa tehdä.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.