La Niñan 2021-22 alku


ENSO-ilmiöt, El Niño ja La Niña julistetaan virallisessti vasta, kun niille on kertynyt riittävästi ikää, siis puolisen vuotta ollut tilanne päällä. Nyt jo on La Niña -tila Tyynenmeren päiväntasaajavyöhykkeellä, mutta vielä ei kuitenkaan puhuta uuden La Niñan puhkeamisesta ilmiönä. Tässä artikkelissa olevat kuvat ovat NOAA:n ENSO-sivulta (Linkki), tarkemmin sieltä ladattavissa olevasta viikkoraportista tai -päivityksestä, jota on tarjolla sekä PDF- että ppt-tiedostomuodossa. En ole löytänyt näiden viikkoraporttien arkistoa, niin etten voi linkittää lataamaani tiedostoon siten, että se olisi voimassa vielä viikon kuluttuakin.

Kuva 1. NOAA:n 18.10.2021 päicvätyn viikkoraportin yhteenveto-osa. Huomaan, että La Niña -tilan sanotaan kehittyneen, kun edellisen raportin teksti puhui ENSO-neutraalista tilasta.

Kuvasta 1 näkyy, että La Niña -ilmiön todenäköisyydeksi NOAA ennustaa 87%. Jos tila lopahtaisi ennen helmikuuta 2022, mitään ilmiötä ei edes noteerattaisi.

Kuva 2. Pintavesien poikkeamalämpötilat Tyynenmeren ”NINO-alueilla” lähikuukausien ajalta.

Kuvassa 2 näemme Tyynenmeren päiväntasaaja-alueen ”NINO-alueiden” lämpötilakehitystä viime kuukausien ajalta. NINO 4 -alue on lähinnä Aasiaa, NINO 1+2 -alue on Etelä-Amerikan rannikolla. Jälkimmäinen on kaiketi se alkuperäinen El Niño -alue, kun tarkkailu tapahtui maalta tai lähirannikolta käsin. Nyttemmin tärkeimmäksi alueeksi on noteerattu NINO 3.4. Kuvasta 2 näkyy, että lämpötilapoikkeama on joko enemmän kuin puoli astetta kylmän suunnalla tai sitten vähintäänkin laskusuunnassa.

Kuva 3. Pintaveden lämpötilakehitys 300 m syvyyteen asti viime kuukausillta päiväntasaajalla.
Kuva 4. Vertailuksi kuvalle 3 meren pintavesikerroksen lämpötilapoikkeamia El Niño -vaiheen aikana.

Kuvissa 3 ja 4 on Tyynenmeren päiväntasaaja-alueen pintaveden lämpötilapoikkeamia 300 metrin syvyyteen asti mitattuna. Kuvassa 3 on nykyhetkeä edelltänyt mittaushistoria ja kuvassa 4 edellisen El Niñon aikainen tilanne.

Kuva 5. Tuore ennuste ENSO-ilmiön kehityksestä lähikuukausien aikana.

Kuvassa 5 on mainitun viikkoraportin tuore ennuste La Niñan tulevaisuudesta. Ensi kesäkuussa sen pitäisi olla viimeistään ohi. Mitään pitkää La Niña -vaihetta ei voi odottaa, mutta kuitenkin riittävän pitkään tilanne päällä, että todennäköisesti saadaan uusi La Niña historian kirjoihin.

ENSO:n eri vaiheita voinee kutsua sääilmiöiksi, mutta niiden globaali ulottuvuus antaa aiheen nimitellä niitä myös ilmastoilmiöiksi. Esimerkiksi La Niña tyypillisesti alentaa globaalia lämpötilaa esiintymiskuukausinaan jonkun asteen kymmenesosan, kun taas El Nino vastaavasti nostaa globaalia ilman lämpötilaa. Muitakin laajoja vaikutuksia esiintyy. Niinpä La Niña lisää Atlantin hurrikaanikauden myrskyisyyttä. Saapas nähdä, vieläkö ehtii lisää vaikuttamaan tälle hurrikaanikaudelle, jota on reilu kuukausi jäljellä. Nimettyjen myrskyjen osalta vain yksi ennen kauden alkua tehty ennuste olisi vielä osuva, jos yhtään uutta myrskyä ei enää marraskuussa tulisi. Siis on kausi kuitenkin ollut odotettua vilkkaampi.

ENSO-ilmiö ei varsinaisesti voi vaikuttaa ilmaston lämpötilan muutokseen hyvin pitkällä aikajänteellä, mutta jos jostain syystä El Niñojen ja La Niñojen esiintymisten suhde muuttuu aiemmasta, ilmakehä voi lämmetä tai jäähtyä siksi, että meri luovuttaa tai sitoo lämpöä aiempaa enemmän. Meren lämpökapasiteetti on karkeasti tuhatkertainen ilmakehään verrattuna, joten yhden tuhannesosa-asteen muutos merivesien keskilämpötilassa riittäisi laskennallisesti ilmakehän lämpötilan muuttamiseen asteen verran. Tuhannesosa-aste merivesien keskilämpötilassa on edelleen mittaustarkkuuden alla jäävä muutos.

Yksittäisenä ilmiönä La Niña 2021-22 vaikuttaisi varsin normaalilta epärytmisen syklisesti toistuvalta tapahtumalta, eikä se anna syytä julistaa ilmastohätätilaa ainakaan Suomeen.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.