Liaanit kasvavat hyvin Panamassa


Kun en ole egologi enkä ekologikaan, niin törmäsin haastavaan tiedeuutiseen Science Dailyssä (Linkki). Sen tajusin heti, että liaanit voivat hyvin, mutta mikä ihme häiriö on ”natural disturbance”, joka on pääsyyllinen liaanien menestykseen Panaman keskiosien keinotekoisen Gatunjärven yhdellä saarella.

Meni vähän aikaa, kunnes selvisi, että ekologiassa on oma häiriökäsitteensä, ekologinen häiriö (Linkki). Se on jokin äkillinen muutos, joka toimii ikäänkuin lähtölaukauksena uudelle lajikilpailulle. Vaikka varsinainen häiriön alkutekijä jäikin minulle epäselväksi, niin kyse oli kuitenkin trooppisen sademetsän latvuston aukoista, jotka lisäsivät liaanien kasvua näiden samalla pystyessä estämään puiden leviämistä aukkoihin.

Liaanien menestys ja lisääntyminen tuolla Barro Colorado -saarella oli mielestäni varsin tarkasti todennettu. Sen sijaan jäin miettimään, että olisko kyse vaikka hurrikaanin tekemän tuhon jälkeisestä tilanteesta, joka ei olisikaan yleistettävissä kovin laajalle tropiikkiin. Tutkimushan oli kuitenkin tehty vain yhdellä rajallisella alueella. Hurrikaani ei sitten ainakaan ole mikään vaikuttava tekijä, koska Panamaan iskee harvoin hurrikaaneja (Linkki). Tutkielman ”disturbance” vaikuttaisikin pisteiden ryppäältä, että voisikohan se olla ihan vain vanhojen puiden lahoamisesta johtuvaa aukkojen syntymistä?

Vaikka Schnitzerin ja lukuisten kumppaneiden artikkelin tiivistelmässä ei mainitakaan ilmastoa (Linkki), ilmastotekijöiden, kuten CO2-lisäyksen, kerrotaan tuossa SD:n uutisessa olleen mukana edistämässä liaanien kasvua.

Tropiikistahan on toisaalta tullut tutkimustietoa, ettei CO2-ole se rajoittava tekijä puuston kasvulle, joten sen lisääminen ilmakehään ei olekaan aina lisännyt puiden kasvua. Vaan kasvaapahan ainakin liaani paremmin ja kokonaisuutenaan tropiikki leviää ilmastonmuutoksen myötä, ellei sitä ei estetä ihmisvoimin.

Linkkejä aiheeseen

https://en.wikipedia.org/wiki/Gatun_Lake (Linkki) Wikipedia Gatunjärvestä englanniksi.

https://en.wikipedia.org/wiki/Barro_Colorado_Island (Linkki) Viitatun tutkimuksen alueesta Wikipediassa (englanniksi).

https://fi.wikipedia.org/wiki/Sademets%C3%A4 (Linkki) Yleistietoa sademesistä.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Liaani (Linkki) Yleistietoa liaanityyppisistä kasveista. Kyse ei olekaan mistään taksonomisesta ryhmästä.

Kuva 1. Kuvituskuva Australian tropiikin liaaneista. Tekijäviite: By Mark Marathon – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=19569768

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.