Hurrikaanikauden voimakkain myrsky ei nouse otsikoihin


Atlantin vuoden 2021 hurrikaanikausi on parhaimmillaan menossa, vähän yli keskimääräisen huippukohtansa ja vielä parisen kuukautta kestäen. Roskasaitilla on milteipä perinteisesti ollut juttu hurrikaanikauden puolivälin tilanteesta, ennusteita tarkastellen jne. Nyt vaan asiaa on tullut esille jo joissakin aiemmissa blogeissa vähän kuin lisäosiona, niin en aio noudattaa perinettä pilkulleen, vaan nostakin esille juuri nyt riehuvan hurrikaani Samin, joka näyttäisi olevan tämän hurrikaanikauden voimakkain myrsky, tai ainakin tähänastisista voimakkain (Linkki). Miksei se sitten ole uutisissa? Se selvinnee tämän jutun kahdesta kuvasta.

Kuva 1. Samin tähän mennessä kulkema reitti. Kuvankaappauslähde: NOAA
Kuva 2. Hurrikaani Samille ennustettu lopputaival. M tarkoittaa suurhurrikaaniluokkaa, H ”tavallista” hurrikaania, S on (trooppinen) myrsky. Kuvankaappauslähde: NOAA.

Suurhurrikaaniluokan (M=major) myrsky Sam jää pois suuren yleisön uutisista siksi, ettei se tee isoa vahinkoa ehkä kenellekään. Sen reitti on keskisellä Atlantilla niin, ettei se osunut edes Bermudalle. Toki oikein huonolla säkällä joku veneilijä voi kärsiä, jos jostain syystä säätiedot ovat jääneet saamatta.

Sam osoittaa varsin hyvin, etteivät myrskyjen inhimilliset vahingot ole mikään myrskyn voimakkuuden mittari. Rantautumattomat myrskyt voivat jäädä vain satelliittikuvista historiaan, vaikka olisivat ennätysvoimakkaita. Ja historiasta puhuttaessa, ennen lentokoneaikakautta ne ovat voineet jäädä jopa hurrikaanihistoriasta pois. Sam on aika hyvä esimerkki sellaisesta myrskystä, joko olisi voinut tippua tilastoista joskus 1920-luvulla tai aiemmin. NOAA:lta löytyy kyllä vielä varhaisemmiltakin vuosilta myös rantautumattomien myrskyjen reittejä (Linkki), mutta kyse onkin kattavuudesta. Sen selvittäminen vaatisi rantautuneiden ja rantautumattomien myrskyjen suhteen vertailua eri vuosikymmeniltä. Nyt en jaksa alkaa laskemaan, mutta olen iloinen, jos Joku Muu tekee sen.

Eikäpä edes rantautumisvaiheen myrskynkään voimakkuus ole suorassa suhteessa myrskyvahinkoihin. Onhan sitä eroa mm. tiheästi asutulla rannalla ja harvaan asutulla rannalla.

Jos tälle kaudelle ei enää tulisi yhtään nimettyä myrskyä, niin muutama hurrikaaniennuste osuisi vielä kohdilleen (Linkki), mutta parin lisämyrskyn jälkeen ei yksikään nimettyjen myrskyjen sarakkeessa. Vilkkaahkoksi ennustetusta hurrikaanikaudesta on siis tulossa ennustettua vilkkaampi. Tästä ei Samia voi niinkään paljon syyttää kuin La Niñaa. Jos nyt sitten mitään tarvitsee syytellä joulukuussa, jolloin toivottavasti pääsemme katsomaan lopputilannetta.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.