Saksan kaatosateet ja kehitysmaatunnelma


Saksasta on tullut uutisia, että siellä on ollut kaatosateita (Linkki). Vaan kun noiden rankkasateiden aiheuttamat tulvat ovat sitten johtaneet ehkä yli 300 ihmisen hukkumiseen (Linkki), niin kyllähän se minusta on kehitysmaauutisten sarjassa. Huomautan tässä, että tuo ”yli 300” tulee jo kuolleena löytyneiden ja edelleen kadoksissa olevien summasta. Lehdistössä näyttää olevan sääntönä, ettei kuolleiden kokonaismäärästä esitetä arvioita, jolloin varsinkin heti katastrofin jälkeen ilmoitetut kuolleisuusmäärät ovat vain pieni murto-osa kaikista kuolleista.

Jälkiviisastelun vaara on tietenkin aina olemassa, kun onnettomuudesta pyrkii löytämään niitä seikkoja, jotka ovat menneet onnettomuuden torjunnassa pieleen. Merellä osataan olla viisaita, kun maalla on tapahtunut vahinko, tjsp. Joka tapauksessa Saksassakin on kuulunut ääniä (Linkki), että kehittämisen varaa olisi.

Tilanne näyttää kehittyneen siten, että kapeiden laaksojen rinteille on satanut runsaasti vettä ja se on aiheuttanut tulvia. Tarkkailijaorganisaatioiden varoitukset viranomaisille on annettu ajoissa, mutta ne eivät ole kuitenkaan tavoittaneet kaikkia uhan alla olevia ihmisiä ennen tulvavesiä. Tässä siis uhrimäärään vaikuttava puute.

Yksi mielenkiintoinen tätä katastrofia käsittelevä artikkeli löytyy saksalaiselta NTZ-sivustolta (Linkki). Siinä kerrotaan, että patoaltaat olivat täydet ennen kaatosateita, vaikka ennuste sateista oli tullut jo 4 vuorokautta etukäteen. Vastaavasta tilanteesta oli Autraliassa saatu tuomio padon vastuuhenkilöille, kommenteissa mainitaan. Vaikka syyllistynkin ehkä jälkiviisasteluun, niin patojen optimaalinen käyttö olisi ihmishenkien säästämisen lisäksi säästänyt taloudellisilta vahingoilta. Tätä jälkimmäistä ominaisuuttahan ei ajoissakaan tulleilla varoituksilla juuri ole, ainakaan kiinteän omaisuuden osalta.

Patoaltaiden korkealla oleva vedenpinta on varmaan myös taloudellinen arvo itsessään. Voihan vettä käyttää kasteluun tai ehkä voimalan turbiinin pyörittämiseen. Tämä seikka voi olla hidastamassa ennakoivaa veden alentamista patoaltaista.

Ilmastonmuutos on osoittautumassa yleispätäväksi syylliseksi katastrofeissa, niin tässäkin, varsinkin poliitikkojen mielestä (Linkki). Tosin meteorologi voi sanoa (Linkki), että yksittäistä sääilmiötä ei pysty selittämään ilmastonmuutoksella. Lämmin ilma voi sisältää enemmän vettä, josta sitten riittää sadettakin ilman jäähtyessä vuoren rinteessä kohotessaan. En pitäisi mitenkään mahdottomana, etteikö juuri tämä sään ääri-ilmiö voisikin johtua ilmaston lämpenemisestä. Havaintotilastot ratkaiskoon.

Mitä sitten tulee katastrofin torjuntaan, niin epäonnistumisethan ovat vielä vähemmän puolusteltavissa, mikäli kyse on ilmastonmuutoksesta, josta sentään on puhuttu vuosikausia.

Linkkejä aiheeseen

https://notrickszone.com/2021/07/17/criminal-negligence-authorities-failed-to-heed-flood-warnings-let-people-drown-monumental-system-failure/ (Linkki) NTZ:n Gosselin epäilee rikollista huolimattomuutta.

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008136468.html (Linkki) Tulvat eivät juuri iske Hollantiin, koska siellä on osattu varautua.

https://phys.org/news/2021-07-early-gridlock-blamed-loss-life.html (Linkki) Varoitusjärjestelmän toimivuutta arvostellaan.

https://www.talouselama.fi/uutiset/te/63626cf1-d038-4571-adee-e321b89a613b?utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR3DzKVSg10lq-rYdvVvecIIScTqIJdGSRczvkpkPIay2QphvX-aWU5whQE#Echobox=1626597719 (Linkki) Tulvavaroitukset eivät menneet perille.

3 responses to “Saksan kaatosateet ja kehitysmaatunnelma

  1. Perussyy kun maailmassa on luonnollisesti erilaisia maanmuotoja, kuten vuorimaita ja syviä laaksoja. Tähän on ilmeisesti saatava korjaus, kun media kertoo suurista huolista. Ja se muutos ei liene enää ongelma, kun EU-on varannut ilmastohommiin jo miljardeja.
    Ohjelmalla siis :
    – Tasoitetaan vuoret laakeiksi ja tilalle järviä tai soita pidättelemään vesiä. Tämä on suomalainen menetelmä, saamme siis vientituotteen ao. innovaatiosta. Osa miljardeita valuu siis hallituksellemme kotimaisiin ilmaston vakiointihankkeisiin.
    – Rakennetaan uudet kylät tulevien ihanien ’suomalaisten’ järvien äärelle. Ja taas vientituloja hyvälle ilmastoinnostuneelle hallituksellemme. Lie vaikka itse Merkel lisäksi silittäisi kiitollisena pääministerimme päätä.
    – Osalla rahoja voitaisiin vaikkapa jo aloittaa soiden palauttaminen Helsinkiin paraatipaikoille. Ensin tukitaan Hesarin talon ympäriltä kaikki sadevesikaivot ja lopetetaan putsaustyöt ja luonto hoitaa loput. Mikä mahtava luonnonmukaisuuden näyttö Suomelta. Luontoturistit ja -virkamiehet virtaavat tänne maailman edistyksellisintä ihailemaan. Soistumista voidaan seurata vaikkapa itikkaindikaattorilla, miten itikoiden runsastuminen kuvaakaan kosteikoiden kehittymistä.

    Liked by 1 henkilö

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.