Sääasemadatan visualisointia


Minuun otti sivuston yhteyslomakkeen kautta yhteyttä Matti Tukiainen Hänelläpä olikin linkissä aikamoinen vonkale (Linkki). Kyse on ainakin sääasemakohtaisen aineiston visualisoinnista erilaisilla rajauksilla. Mitä muuta tuo nettisivuna tarjolla oleva monipuolinen sovellus tekee, ei ole vielä minulle täysin selvinnyt muutaman päivän aikana. Esittelen nyt kuitenkin sen, mitä luulen asiasta ymmärtäväni.

Kuva 1. Kooste etusivusta.

Kuva 1 on kooste aloitussivulta. Otsikon alla oleva kuvarivi on kaiketi esittelytarkoituksessa siinä, koska hiiritoimintoja en kuvista löytänyt. Erilaisia näkymiä aineistoon on siis mahdollista valikoida sivuston toiminnoilla.

Kuvarivin alla on taulukko, jonka otsikkoruuduista voi järjestää kyseisen sarakkeen pienimmästä suurimpaan tai päinvastoin napsauttelemalla kyseistä sarakeotsikkoa. Varsinainen aineistovalinta tapahtuu napsauttamalla maan nimeä, kuten Finland.

Kuva 2. Suomen sääasemat aineistossa

Maakohtaisella sivulla on kuvan 2 tapaan näkyvissä sivun yläosassa paluulinkki etusivulle ja sitten kuvarivin alapuol.ella taulukko, jossa näkyy tyypillisesti useampi rivi yhtä sääasemaa kohti. Asemathan on valikoitu siten, että niillä on ollut pitkä toiminta-aika. Asemakohtainen useampirivisyys taas johtuu siitä, että asemalta on usein saatavilla päiväkohtaiset ylimmät, alimmat ja keskimääräiset lämpötilat, jotka ovat lopulta eri taulukoissa. Tässä esittelyssä valitsin Ähtärin Myllymäen keskilämpötilat. Puhekuplatekstit ovat minun lisäyksiä, eivät sivun ominaisuuksia.

Kuva 3. Asemakohtainen sivu

Kun asemakohtainen aineistotyyppi on valittu, niin päästään kuvan 3 tilanteeseen. Otsikon alla on liukusäädin, jolla on ratkaiseva rooli visualisoinnin onnistumisessa. Sen alla on rivi, jossa on mm. kuukausien nimilyhenteitä. Tämä rivi on kohdistustoimintoja varten, ei siis esim. kuukausirajauksia varten. Rajauksiin löytyy oma osionsa sivun alaosasta. Tähän osioon on joissain tilanteissa kätevintä siirtyä Tools-painikkeella. Rajauksena voi käyttyy mm. esivalittuja prosenttiosuuksia.

Kuva 4. Rajattu kuumimmat 10% (valinta 90%) sääaseman päivistä.

Kuvassa 4 näkyy nyt sitten aloittelijan yksi visualisointitulos, Ähtärin kuumpimpien päivien esiintyminen aseman mittaushistorian aikana kattaen 10% kaikista päivistä. Kuvan 4 alalaidassa näkyy tuota ylempänä mainittua rajausosiota.

Huomautan tässä tuosta liukusäätimestä, että kun sen säätää pienille kukemille, niin taulukko muuttuu entistä graafisemmaksi, mutta kohdistuskin muuttuu, eikä aina ole varmaa, että kohdistuspainikkeet reagoisivat, jos suurennos on alle 10%. Siis jos mieluisia kuva syntyy pienillä suurennoksilla, niin kannattaa ennakoida kohdistus.

Tämän harjoituksen tulos: Ähtärissä näkyy olleen kuumia kesäpäiviä melko tasaisesti viime vuosikymmenien eri vuosina, joskin voisi aavistella, että keväät ovat hiukkasen lämmenneet. Missään nimessä ei voi puhua siitä, että ilmastonmuutos olisi aiheuttanut räjähdysmäisen kuumien kesäpäivien lisääntymisen. Esiintymiä löytyy toukokuusta syyskuulle.

Tämä ktmatu-sivusto on nyt linkkilistassani Visualisointi-nimikkeellä. Toivottavasti tämä puutteellinenkin esittely auttaa tutustumaan sivustoon. Uteliaisuus voi tuottaa uusia löytöjä.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.