Ei ilmastohätätilaa New Yorkissa?


Lumisade tässä alkuviikosta on johtanut hätätilan julistamiseen mm. New Yorkissa (Linkki). Suoritin nettihakuja asiasta sekä englanniksi että suomeksi. Missään uutisessa ei näkynyt ilmastonmuutosta mainitun. Ettei tuo hätätilakaan voine sitten olla ilmastonmuutoshätätila?

Mikä ehkä huvittavinta, niin oikeasti on ennustettu ilmastonmuutoksen aiheuttavan lisää lumisateita New Yorkissa (Linkki). Huvittavuus syntyy siitä, miten herkästi moni muu äärisääilmiö tulee uutisiin ilmastonmuutospelottelulla höystettynä.

Merien lämpenemisen vaikutus sateisiin on oletettasti niitä lisäävä, ellei mantereen yllä kastepiste kohoa liikaa. Koska meri ei jäähdy nopeasti, talvella tuo kastepisteilmiökään ei ole sateita estämässä. Ei tässä ole mitään kummallista fysikaalisesti, vaan psykologisesti.

Artikkelikuva (joka näkyy mm. tuolla etusivun listassa) on vuodelta 2006 New Yorkista. Tekijäviite: CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=574352

4 responses to “Ei ilmastohätätilaa New Yorkissa?

  1. Moni ei tule ajatelleeksi että ilmastonmutos ei tarkoita pelkästään suurlämpötilan nousua planeetallamme, vaan säiden ääri-ilmiöitä ja epätavallisia sääilmiöitä tietyillä alueilla.
    Pahin ihmisen aiheuttama ilmastonmuutoksen kiihdyttäjä on ihmislajin kannan kasvattaminen entisestään. Kestävä väestön määrän raja rikottiin 100 vuotta sitten kun maapallon väkiluku oli siinä kahden miljardin paikkeilla. Nyt tämä kanimainen lisääntyminen on johtanut pian kahdeksan miljardin ihmisen määrään. Tilanne on holtiton ja tulee johtamaan ihmisen aikakaudella peruuttamattomaan katastrofiin.
    Suomessa, monissa Euroopan maissa sekä Japanissa kehitys on parhainta, sillä näissä ”harmaantuvissa” maissa syntyvyys on tyrehtynyt ja kansallinen väestönkasvu niinikään.
    Ongelmallisinta väestönkehitys on kolmansissa maissa joissa tyttöjen ja naisten asema on heikko. Jos naisten elämäntarkoitus laajenee synnytysautomaatista koulutettuun ja muiden kanssa tasavertaiseen asemaan, vaikuttaa se myönteisesti myös kansojen lisääntymiseen.
    On toki sydämetöntä kieltää ihmisiä hankkimasta lapsia ja kieltää heidän rakkautensa lapsiin, mutta liika on yksinkertaisesti liikaa. Mikään muu ei eheytä planeettaamme kuin sitä asuttavan haitallisimman lajin kannan supistuminen nykyisestään neljäsosaan.
    Tämä on julmasti sanottu, mutta jokainen uusi vauva on ympäristörikos, syntyy lapsi sitten Suomessa, Italiassa tai Zairessa.

    Tykkää

  2. Ennakkovaroitus:
    Himalajan erään laakson jää/maa-sortuman aiheuttaman tulvavuoksen takia tullaan tekemään, vaikka kuinka paljon pelottelupropagandaa. Yksi ilmatieteenlaitoksenkin proffa kerkesi hätäisesti avata pelottelulausuman tuskin edes alustavasti tuntien, millainen jäätikkölaakso oli kyseessä.
    Kysynpä ihan harjoituksen vuoksi: Aiheuttaako vähenevä, pääasiassa paikalleen sulava jäätikkö enemmän vahinkoa kuin etenevä? Mallintajat liikkeelle. Rahaa jaossa varsinkin, jos tulos on huolta lisäävä.

    On kuvitelmia stabiilista tilanteesta erityisesti jumalan luomaan vakaaseen maailmaan uskovilla, mutta tosiasiassa ei oli stabiilia oikeassa luonnossa. Aina aika ajoin tule milloin minkin patouman purkaantumisia.

    Tykkää

    • Ei osu kovin hyvin minun tontilleni, mutta aika monessa muussa paikassa se sulaneen vuoristojäätikön alareuna on vetäytynyt ylemmäksi. Maallikkona voisi tosiaan arvella, ettei ohentuneesta ja vetäytyneestä jäätiköstä niitä lohkareita tule niin tiuhaan kuin laajenevasta jäätiköstä.
      Hätä ei kuitenkaan ole pelottelun kannalta tämän näköinen: aina voidaan todistaa, että ilmastonmuutos aiheuttaa ääri-ilmiöitä, kuten vuoristojäätikölle satavaa lunta jne.

      Tykkää

  3. Jäätiköt ovat aina vaarallsia – etenkin sulavat. Sulava jäätikön kieleke muodostaa eteensä usein valtavan jäätikköjärven minkä patona on vain aiemmin syntynyt reunamoreeni (usein 1880 syntynyt). Kun sitten jyrkällä rinteellä oleva sulava kieleke menettää pohjakitkansa voi se purkautua järveen romahduksen tavoin. Tästä seuraa megatsunami mikä iskeytyy patoon ja murtaa sen. Kun kuutiokilometrin luokkaa oleva järvi syöksyy kapeaan laaksoon on tuho mahdollisesti hirvittävä. Tällaiset tapaukset ovat erittäin yleisiä – Pamirin-Himalajan alueella jokavuotisia. Jäätikköjärvet voivat purkautua myös maanjäristyksen seurauksena. Tadjikistanissa oleva L. Sarez on maailman vaarallisin järvi – siinä on 16 km3 vettä ja varsin hauraan maanvyörypenkan patoama.
    https://www.ozy.com/around-the-world/this-dam-could-cause-the-worlds-worst-natural-disaster-and-impact-5-million/88749/

    Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.