SUHI tutkimuskohteena


Noin kuukausi sitten ilmastotieteilijä Judith Curry kirjoitti viikkokatsauksessaan erään listassaan olevan tutkimuslinkin juonnoksi näin (Linkki): [Clear sky urban heat island (UHI) averages from 0.85C to 1.91C across the USA. Most thermometers, esp with long term records, are in urbanized areas. Yet somehow, temp adjustments for UHI are near-zero and it is considered a “non-factor”]. Suomeksi suurinpiirtein, että: Pilvettömän ilman kaupunkisaarekeilmiö (UHI) on keskimäärin 0,85 °C … 1,91 °C USA:ssa. Useimmat (tutkimus)lämpömittarit, varsinkin pitkisssä mittaussarjoissa, sijaitsevat kaupunkialueilla. Kuitenkin jostainsyystä, lämpötilojen UHI-korjaukset ovat lähes nollatasolla ja se katsotaan ”epätekijäksi”.

Curryn viittaama tutkimus on siis T.Chakrabortyn ja kumppaneiden tutkielma, josta löytyy tiivistelmä netistä (Linkki). Eikä siinä kaikki, koska tiivistelmässä on linkki nettikarttapalveluun (Linkki), josta kuka vain voi tarkistaa USA:n useimpien kaupunkien pinta-UHI:n eli SUHI:n. Alla pari kuvaa tuosta palvelusta.

Kuva 1.

Kuvassa 1 tulokset on Wyomingin Casperista, ilmeisen pienestä kaupungista (Linkki). Arvot näyttävät kesäpäiviä lukuunottamatta negatiivisilta ja asukkaat hyvätuoloisilta valkoihoisilta.

Kuva 2.

Kuvassa 2 on SUHI-tietoja Detroitista. Asiat ovat kutakuinkin päinvastoin kuin Casperissa. Tätä karttakuvaa on lähennetty, kun edellinen taas on kattavampi. Valitan, etten enää löydä WordPressistä asetuksia, mistä kuva saadaan napsauttamalla suurenevaksi. Noita kuvia pitää yrittää napsauttaa hiiren kakkospainikkeella, jospa siitä löytyisi sitten valinta näyttää kuva isompana. Toinen mahdollisuus on yrittää suurentaa koko sivua näytöllä.

Minun ja ehkä lukijoittenikin pettymykseksi tuo tutkielma ei vastaa Curryn esittämään väitteeseen mitään, ei ainakaan tiivistelmän perusteella. Poimintani kuitenkin osoittanee vähintäänkin sen, että kaupungit ovat erilasia lämpösaarekeilmiönkin osalta.

Minua vähän oudoksutti ihonvärin ottaminen mukaan kaupunkisaarekeilmiön tuloksiin, mutta ehkä siinä on ollut hyvä tarkoitus.

Linkkejä aiheeseen

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kaupunkisaarekeilmi%C3%B6 (Linkki) Wikipedian artikkeli ilmiöstä.

Advertisement
Avainsanat:

3 responses to “SUHI tutkimuskohteena

  1. Ilmastotieteilijät ei vielä(kään) pysty kertomaan, kuinka esim. kaupunkien ja muu savusumu oikeasti vaikuttaa. Välillä se tutkimustiedotteissa viilentää ja välillä vahvistaa auringon ihanaa lämpövaikutusta. Jää nähtäväksi, millaisia tuloksia tulee nykyisestä korona-ajasta, jolloin laajastikin moni piensavutustoiminta väheni joksikin aikaa.
    Varsinkin lentoliikenteen pudotus, on varmaankin merkittävä tekijä. Ainakin jos pohjaa niihin moninaisiin spekulaatioihin, joita on esitetty. Oisko siis meneillään tärkeä hyvä testi koronan avulla.
    Minne katosivatkaan tiedot kolmen päivän lentoseisokista kun tornit romahti USA:ssa. No, nyt on monen kuukauden jakso tutkittavaksi jopa maailmanlaajuisesti.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.