Ilmaisenergia tuli liian kalliiksi


Kuva 1. Ivanpahin aurinkovoimala-alue. Kuvaajaviite: By Craig Butz – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34568236

WUWT-sivustolta löytyi ehkä vähän ilakoiva uutinen nevadalaisen Crescent Dunes -aurinkovoimalan toiminnan lakkaamisesta (Linkki). Kyseessä oli keskittävä aurinkovoimalaprojekti (Linkki), siis CSP-tyyppiä (Linkki). WUWT-artikkelin kirjoittaja Albert Parker ei niinkään esitä syitä voimalan lakkauttamiseen, vaan keskittyy enempi surkuttelemaan veronmaksajien varojen tuhlausta. Itseäni kiinnostaa varsinkin se, miksi voimalalla on ollut niin paljon kuukausien mittaisi katkoksia. Niiden voisi olettaa johtuneen teknisistä ongelmista. Wikipedian artikkelissa mainitaan (Linkki), miten viimeiset kuukaudet olivat tuottoisimpia, mutta tämän voimalan ainoa maksava asiakas lopetti sähkön ostamisen, koska hinta oli paljon yli markkinahinnan. Tässä samassa yhteydessä on mielenkiintoinen maininta siitäkin, ettei eri voimalatyyppejä pitäisi verrata, jos toinen antaa ennakoitavasti energiaa ja toinen kysyntää vastaamattomasti. Tätä harvemmin mainitaan, kun puhutaan aurinkopaneelien tuottamasta sähköstä tai tuulivoimasta.

Crescent Dunes ei siis toiminut etukäteen annettujen tavoitteiden mukaisesti. Kuvan 1 Ivanpah on samanalaiseen aurinkonenergian keskittämiseen pohjaava voimala (Linkki), mutta siellä palaa myös maakaasua lämpöenergialtaan n. puolet tuotetun sähkön määrästä.  Siis myytävä sähkö on parinkymmenen prosentin verran fossiilista. Tästä ei paljon puhuta.

Keskittävän aurinkovoimalan etu on siinä, että kuuma, sula suola toimii melko edullisena energiavarastona. Haitta taas siinä, että sähkö tuotetaan generaattoriin kytketyllä monimutkaisella lämpövoimakoneella, jonka hyötysuhde on keskinkertainen. Kun aurinkosähköpaneelit ovat hinnaltaan halventuneet, niin kaipa niihin pohjaava voimala saadaan kustannettua miltei samalla hinnalla kuin mitä menee pelkästään keskittävän voimalan peileihin. Sitten vielä ainakin Crescent Dunes vaati runsaahkosti henkilökuntaa toimiakseen.

Mitä sitten USA:n veronmaksajien ehkä tuhlattuihin rahoihin tulee, niin niitähän minä en osaa sureksia. Miljardi on kohtuu pieni raha isossa maassa. Etukäteen ei aina ole täyttä varmuutta, mikä kannattaa. Tuotantotekniikan ihmemaa Kiina voi vieläkin kääntää keskittävät aurinkovoimalat kannattaviksi. Se tosin tarkoittaa silloin rahavirtaa myös Kiinaan, jos vaikka rakennettavat voimalat säästäisivätkin kohdemaassa tuontienergiassa. Vaan Kiinaanhan se menee aurinkosähköpaneeleistakin rahavirta. Kuitenkin olisi se varmaan hyvä ajatella, ettei ilmaisenergia oikeasti ole olemassakaan. Eihän meidän tarvitse maksaa mitään uraanistakaan, kun se lojuu maan sisässä. Sittenhän se alkaa maksamaan, kun sitä aletaan hyödyntämään.

Linkkejä aiheeseen

https://en.wikipedia.org/wiki/Concentrated_solar_power (Linkki) Wikipediasta englanniksi keskittävistä aurinkovoimaloista

https://www.cato.org/blog/crescent-dunes-another-green-flop (Linkki) Harry Reid mainittu yhtenä syyllisenä  Crescent Dunesin rakentamiseen. Siltarumpupoliitikko?

https://en.wikipedia.org/wiki/Harry_Reid (Linkki) Kokenut demokraatti Nevadasta.

https://techstartups.com/2020/01/06/1-billion-solar-plant-obsolete-ever-went-online/ (Linkki) Crescent Dunes oli vanhentunut jo syntyessään?

https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-01-06/a-1-billion-solar-plant-was-obsolete-before-it-ever-went-online (Linkki) Samaa mieltä kuin edellä.

https://www.downsizinggovernment.org/energy/energy-subsidies (Linkki) USA:ssa on tuettu energiasektorin tulokkaitakin.

https://wattsupwiththat.com/2019/04/06/south-australias-latest-green-energy-scam-the-floundering-tower-of-power/ (Linkki) Albert Parker on näköjään moittinut aurinkovoimaloita aiemminkin.

https://www.solarpaces.org/wp-content/uploads/The-Dragon-Awakens-Will-China-Save-or-Conquer-Concentrating-Solar-Power.pdf (LinkkiPDF) Kiinan ennustetaan valtaavan CSP-markkinat.

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.