Ilmastonvakioinnin ikiluuppi tuulivoimaloissa?


Kuva 1. Kuvankaappaus CFACT-sivstolta.

Twitterissä sattui silmiini tuulivoimalatutkimuksesta viesti (Linkki). Viesti kertoo, että tuulivoimalat lämmittävät USA:ta. Linkin takaa löytyy laajempi uutisartikkeli CFACT-sivustolta (Linkki). Tästä käy ilmi, että mallinnustutkimuksien mukaan sähkön tuotanto USA:ssa pelkästään tuulivoimalla lisäisi alueen lämpötilaa keskimäärin n. 0,2°C ja öisin yli 1°C:een.

CFACT saattaa olla tuulivoimaa vastustava organisaatio, mutta Harvardin yliopisto tuskin on. Saman tiedon voi lukea nämän tutkimukset suorittaneen oppilaitoksen uutislehdestä (Linkki). Niinpä voinemmekin siirtyä tarkastelemaan tuloksen merkitystä.

Kuva 2. USA:n ihmstekoiset CO2-päästöt luokittain. Kuvaviite: By US Environmental Protection Agency – https://cfpub.epa.gov/ghgdata/inventoryexplorer/, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25680480

Koska ilmastotiede ei ole niin tarkkaa kuin sonnanajo, niin pyöristän tuulivoiman korvausosuuden kuvan 2 kakusta 1/3:aan. Sitten kun katsoo USA:n CO2-osuutta koko maailmasta (Linkki), niin se on luokkaa 15%. Tästä siis USA:n kattava tuulivoima vähentäisi n. 5%. Kun koko lämpötilan globaali ihmistekoinen kohotus on luokkaa 1°C, niin em. muutoksen globaali vaikutus olisi enintään -0,05°C, mutta alueellinen vaikutus USA:n koko sähkötuotannon tuulivoimaistamisesta n. +0,2°C. Helposti herää epäilys, että koko maailman sähköntuotannon siirtäminen tuulivoimaloille ei olennaisesti alentaisi maapallon lämpötilaa. Tätä ei ole tutkielmissa eikä tässä blogissa kuitenkaan tarkemmin arvioitu. Jätetään nyt jotain ilmastotutkijoillekin. Tarkemman arvion tekemistä vaikeuttaa mm. se, että tuulivoimaloiden lämmitysvaikutus on alueellinen, mutta hiilivoimaloiden globaali.

Kuvan 1 tuulipuiston maasto on vähäpuustoinen. Ilmeisesti tuossa se on ollut sitä alkujaankin, mutta jos tuulivoima tulisi vallitsevaksi sähköenergiatyypiksi, niin myös metsien parturointia voimala-alueilta esiintyisi nykyistä enemmän (Linkki). Olihan maapinta-alan tarve huomattava tutkimusten mukaan. Tätä parturoinnin aiheuttamaa hiilinielujen vähenemistä ei ollut viitatuissa tutkielmissa huomioitu, eli tuulivoiman haitat voisivat olla suuremmatkin.

Otsikkoni ikiluuppi viittaa siis siihen, että kun ilmastonlämpenemistä torjutaan tuulivoimaloilla, niitä pitää lisätä aina vaan lisää, koska ilmasto lämpenee samaan tahtiin. Luuppi eli kiersiö on ohjelmarakenne, jossa toistetaan samoja ohjelmarivejä. Jos luupissa ei ole toimivaa poistumisehtoa, suoritus jää siihen ”ikuisesti” toistumaan, siis virran katkaisuun tms. asti. Kysymysmerkki taas tarkoitaa otsikossa sitä, ettei tuo nyt ihan varmaa kuitenkaan ole.

Ettei tulisi tuulivoimaloita haukuttua liian usein, niin otan tähän vielä toisen niihin liittyvän seikan, eli tuulivoimalajätteen käsittelyn. Tuulivoimalahan on paljon lyhytikäisempi kuin vaikkapa vesivoimala. Tuulen tempova vaikutus rikkoon materiaalia väsyttämällä. Toki umpiteräsrakenteiset tuulivoimalat kestäisivät varmaankin saman mitä vesivoimalatkin, mutta kun ne olisivat liian kalliita. Niinpä lasikuituvoimaloista tulee huonosti kierrätettävää jätettä. Judith Curryn twiitissä näkyy (Linkki), mitä sille tehdään. Enemmän kierrätysongelmasta kertoo twiitissä linkitetty Bloombergin artikkeli (Linkki). Vähän täytyy ihmetellä, etteivät tuulivoimamyönteiset ihmiset keräile noita roottorin siipiä. Niistä saisi varmaan takapihalleen vaikka mitä, esimerkiksi liukumäkiä.

Tässäkin taitaa toteutua se vanha viisaus, että hyvää tarkoittavat ihmiset tekevät suurimmat vahingot, koska eivät osaa lopettaa ajoissa ”hyvän” tekemistään. Ajattelepa itse: olet puolet ikääsi tehnyt vain hyvää ja sitten sinulle tullaan kertomaan, miten vahingollista se on. Arvatenkin päätät jatkaa elämäsi loppuun asti samalla linjalla.

 

 

Advertisement

3 responses to “Ilmastonvakioinnin ikiluuppi tuulivoimaloissa?

 1. Oliko niissä tutkimuksissa joitain syitä mistä moinen vaikutus. Esimerkiksi: Tuulimylly hiukkasen hidastaa tuulia maan pinnalla, monituhannet hidastavat monituhanteisesti. Siten maahan, maan päällä siis kertyy hiukan enemmän auringon lämpöä eikä se edes yöllä hajaannu.
  Itse olen korpifilosofioinnut mm:
  – Vahva tuulimyllyvyöhyke Pohjois-Saksasta Etelä-Ruotsiin Atlantin voimaa vasten hiukkasen hidastaa lounaistuulia meilläkin asti. Väheneekö länsituulista lämmön tulo meille aikaa myöten?
  – Pitäisikö koko Helsingin edusta peittää tuulimyllyillä, jotta kaupungin ranta vyöhykkeen tuliolosuhteet olisi vähän miellyttävämmät? Vaikka hintana olisi helvetilliset merimaisemat. Vaan eihän sillä varsinaisella metsäsuomalisellakaan ole oikeestaan mitään maisemaa, siellä vaan ryteikössä olla nillittää.

  Tykkää

  • ”This warming is the result of wind turbines actively mixing the atmosphere near the ground and aloft while simultaneously extracting from the atmosphere’s motion.”
   Seisova ilma on lämpimämpää? Ei ihan minulle aukea, kun tuosta lauseessa tuntuisi olevan poistettu yksi sana, ”energy”?
   Vaan konvektiohan kuskaa kohtalaisesti energiaa pilvien tasolle, että häiriintyisikö sekin tässä?

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.