EU:n ilmastopolitiikan tehottomuus jatkuu


Kuva 1. Saksan sähkötuotantotapojen historiaa. Tekijäviite: CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2978582

Kuva 2. Ranskan sähköntuotantotapojen historaa. Tekijäviite: By Theanphibian – Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10123493

EU:ssa on tehty päätös, ettei ydinenergia ole ekologista tai kestävää (Linkki). Kun ydinenergia on käytännössä ainoa riittävästi saatavilla oleva energiamuoto, jolla päästään hyvin vähähiiliseen tuotantoon, niin tämä EU:n päätös on linjassa mm. dieselmoottoripolitiikan ja hiilivuotopolitiikan kanssa. Jälkimmäisellähän globaalit päästöt kasvoivat, kun EU:ssa tuotantoa supistettiin, ja sitten ostettiin ne tuotteet vapaasti saastuttavista maista.

En ollenkaan ole väittämässä, että uraanipohjainen ydinenergia olisi täysin ongelmatonta ja ikuisesti kestävää. Vaan kun samainen EU on julistanut ilmastohätätilan (Linkki), niin tokihan sitä toivoisi, että tehokkaimmat ratkaisut otetaan käyttöön edes hätätilan ajaksi.

Kuvassa 1 näkyy Saksan sähköntuotannon historiaa. Kun vesivoima katsotaan vanhaksi uudistuvaksi energiaksi, niin uusien uudistuvien energioiden osuus on näkyvästi noussut, mutta on vieläkin vain kolmasosassa siitä, mitä pääosin ruskohiilen pössyttelystä saadaan energiaa lämpövoimaloissa. Valitettavasti ei Ranskan ja Saksan energiakäytöstä osunut ihan samanlaiset kuvaajat, mutta kuvasta 2 näkyy, miten voimakkaasti Ranska on panostanut aikoinaan ydinvoimaan. Kun sitten tarkastellaan CO2-tuotoksia maittain päätä kohti laskettuna, niin Saksan tuotokset ovat milteipä tuplat Ranskan tuotoksiin nähden (Linkki). Tässä on siis mukana paljon muutakin kuin tuo sähköenergia, mutta se on mitä ilmeisemmin eron selitys. Ranskahan ei ole Saksa, mutta nämä maat ovat keskenään paremmin vertailukelpoisia kuin vertailu vaikkapa Suomeen.

Lohdullisena tietona on kuitenkin se, ettei EU:n osuus ole kuin luokkaa 10% maailman kasvihuonekaasupäästöistä (Linkki). Vaikka EU olisi tyhmän ilmastopolitiikan johtava alue, niin mikäli kukaan ei matkisi meitä, mitään isompaa globaalia vahinkoa ei EU:n virheellisestä politiikasta seuraisi.

Linkkejä aiheeseen

https://twitter.com/petrisarvamaa/status/1204014393731801089 (Linkki) EU-parlamentaarikko Sarvamaan kannanotto ydinvoimapäätökseen.

 

Advertisement
Avainsanat:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.