Sähköauto saattaa kannattaa


Yle uutisoi Ilmastopaneelin autokalkulaattorista (Linkki), jonka mukaan sähköauto olisi kannattava ja ilmastoa säästävä hankinta. Itse testasin kyseistä selaimella pyörivää ohjelmaa muutamilla vaihtoehdoilla (Linkki), josta osa tuloksista alla kuvina.

Kuva 1. Bensiini- ja sähköauton hiilidioksidituotto.

Kuten kuvasta 1 näkyy, autokalkulaattori antaa sähköautolle 15 vuoden ajalle huomattavasti pienemmät CO2-lukemat. Tässä ehkä lievää ihmettelyä aihettaa se, ettei sähköauton valmistuksen CO2-päästöt ole tuon enempää suuremmat kuin bensiiniauton.

Kuva 2. Bensiini- ja sähköauton rahalliset menot. Kaappauslähde: https://www.ilmastopaneeli.fi/autokalkulaattori/

Kuvassa 2 sitten näkyy, ettei sähköauto ole merkittävästi edullisempi 15 vuoden aikana eikä ollenkaan ensimmäisten 10 vuoden aikana. Tässä voi joku ajatella Ylen otsikon harhauttavan, kun siinä sanotaan ”muutaman käyttövuoden jälkeen”.

Kuva 3 Etanoli- ja bensiiniauton CO2-päästöt. Kaappauslähde: https://www.ilmastopaneeli.fi/autokalkulaattori/

Kuva 3 oli minulle pettymys. Sen mukaan Etanolin käyttö bensiinin asemesta ei tuottaisi merkittävää hiilidioksidipäästöjen vähennystä. Oheisteksteissä sitten puhutaankin, että etanolin päästöt onkin sidottu samaksi kuin energiamäärältään vastaavan biolisäaineistetun dieselöljyn päästöt. Tässähän olisikin kyse enempi EU-poliittisesta laskentatavasta, eikä polttoaineen todellisesta CO2-tuotosta. Sitten tuossa kuvassa ihmetyttää myös bensiinin lähes 40% osuus etanoliauton polttoaineessa. Ehkäpä siinä on mukana myös tuota EU-laskentaa, vaikka talvilaaduissahan E85-bensiinissä on enemmän bensaa kuin kesälaaduissa, etanolin osuuden laskiessa aina 70%:iin asti. Vaikkei tähän päästökuvaajaan vaikutakaan, niin ihmetystäni herätti myös etanoliauton reilusti korkeampi hinta, kun etanolimuunnossarja maksaa alle tonnin. Tosin nyt ei taida ollakaan autokaupoissa enää flexifuel-malleja myynnissä, niin että toki hintaa tulee, jos erikoistilauksesta toimitetaan. Tämä etanolikysymys kiinnosti minua siksi, että olen tankkaillut relluun kesällä ja kuumalla koneella pitkälle matkalle talvellakin tuota E85-viinabensaa. Ehkä pitää lopettaa?

Nythän vielä on mahdollista ladata sähköautoaan monenkin marketin kellarissa ilmaiseksi, joten kyllä sähköauto saattaa kannattaakin hankkia, riippuen tietenkin asuinympäristön latausmahdollisuuksistakin. Tuossa Autokalkulaattorissa käyttämäni sähköauton oletushintahan on korkeampi kuin nykyisin tilattavissa olevat halvimmat sähköautot, että todellisuus voi olla heti lähdössä edullisempikin kuin kuva 2 näyttää.

 

Advertisement

3 responses to “Sähköauto saattaa kannattaa

  1. 15 vuotta yksillä akuilla? Ei onnistu. Akut, joita ladataan päivittäin kuluvat loppuun parissa-kolmessa vuodessa. Ja sähköauton akusto on kallis ja sen valmistus saastuttaa paljon. Tämä saastuminen tuppaa helposti unohtumaan, koska ne tuhot löytyvät Kiinasta.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.