IPCC myöntää globaalin vihertymisen ja CO2-lannoituksen


Kuva 1. Kuivaa aluetta Malista v. 2008. Tekijäviite: By Ferdinand Reus from Arnhem, Holland – The village of Telly, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4760718

IPCC:n tuoreesta maankäyttöraportista on uutisoitu Suomessakin (Linkki), esimerkkinä Yle (Linkki). Uutisointi on nähdäkseni noudattanut samaa uhkapainoitteista linjaa, millä IPCC:kin on. Ettei voi pelkästään uutisoijia moittia. Mitä maankäyttöön ja maa- sekä metsätalouteen tulee, niin onhan maaperässä enemmän hiiltä kuin ilmakehässä, että toki sillä ja sen käytöllä on merkityksensä.

Siirryn kuitenkin optimistisempaan tarkasteluun WUWT-sivustoa peesaten (Linkki). Siinäpä se olisikin tämä blogi, mutta kun minusta blogin kirjoittamisen pitää aiheuttaa vaivaa, niin jatkan. Ensiksikin huomautan, että tuossa Eric Worrallin artikkelissa ja sen kommenteissa on paljon tietoa, mutta ilmeisesti myös yksi ehkä tahallinen vääristely (nimimerkiltä Old England). Tutkimusta, jonka mukaan kasvien hiilinielu olisi jo ylittänyt fossiilihiilipäästöt, ei löydy. Sensijaan mm. maininta maaperän hiilestä ja laidunmaiden viljelyskelvottomuudesta ovat aloitusta täydentävää tietoa.

Kun katsoo IPCC:n raportin lukujen otsikoita, sieltä löytyy aavikoituminen, muttei vihertymistä. Kun tätä vertaa sitten luvusta 2 löytyvään tekstiin, niin uhkapainotteisuus on hyvä selitys otsikkovalinnalle.

Three satellite-based leaf area index (GIMMS3g, GLASS and  GLOMAP) records imply increased growing season LAI (greening) over 25–50% and browning over less than 4% of the global vegetated area…

Suomeksi lyhyesti: Vihertyminen on lisääntynyt jopa 50% kasvillisista alueista ja kuivuminen lisääntynyt vähemmässä kuin 4% alueista.

Itse raportin aavikoitumisluku (3) vilisee sanoja greening ja CO2 fertilisation. Silti jaksetaan kertoa, että ”There is high confidence that aridity will increase in some places…” Tottakait kuivuus lisääntyy jossain paikoin. Ilmastonmuutos laajentaa tropiikkia ja siirtää ilmastovyöhykkeitä navoille päin. Silloin kuivan vyöhykkeen päiväntasaajalta katsottuna kauemmalla reunalla kuivuus mahdollisestikin pahenee. Tämä on kuitenkin epätyypillinen ilmiö kokonaisuus huomioiden.

Ilman muuta on selvää, että jos ihmiset asuisivat kaikkialla yhtä väljästi kuin Suomessa, mitään nykyisenkaltaista ilmasto-ongelmaa ei olisi edes havaittu, eikä ihmisten maankäytöstäkään puhuttaisi ongelmana, vaan haasteena.  Väestöräjähdys on toki julma ongelma. Ihmisten harventamiseen ei ole tiedossani sen humaaninpaa tapaa kuin Kiinan yhden lapsen politiikka. Epähumaaneja tapoja keksinee jokainen. Tyttöjen koulutustason nostokin saattaisi olla toimiva ja humaani tapa, mutta ei se ainakaan ole nopea tapa. Afrikassahan onki jo perustettu kouluammuskeluyhdistys Boko Haram estämään tyttöjen sivistämistä.

Uhkapainotteinen tiedottaminen IPCC:n raportista ei välttämättä johda järkeviin ilmastopoliittisiin ratkaisuhin. Jos johtaisi, se tarkoittaisi, että panikoivat ihmiset ovat pääsääntöisesti järkevimmillänsä. Tässä oli tarkoitus tuoda ilman paniikkia esille sitä puolta, mistä media vaikenee.

Linkkejä aiheeseen

https://www.ipcc.ch/site/assets/uploads/2019/08/2c.-Chapter-2_FINAL.pdf (LinkkiPDF) Luku 2, Ilmaston ja maaperän vuorovaikutus

https://www.ipcc.ch/site/assets/uploads/2019/08/2d.-Chapter-3_FINAL.pdf (LinkkiPDF) Luku 3, Aavikoituminen

2 responses to “IPCC myöntää globaalin vihertymisen ja CO2-lannoituksen

  1. PDF-tiedostosta tekstiä kopioidessani mukaan oli tullut rivinumero (32), jonka poistin tuosta ”There is high…” lainauksesta. Tämä siis tiedoksi hyvin, hyvin tarkoille lukijoille.

    Tykkää

  2. Lainaat: ”…Suomeksi lyhyesti: Vihertyminen on lisääntynyt jopa 50% kasvillisista alueista ja kuivuminen lisääntynyt vähemmässä kuin 4% alueista….”
    Merkittävä lause. Kiitos löydöstä.

    Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.