Globaali kuukausilämpötilapoikkeama helmikuussa 2019


Kuva 1. Viimevuosien kuukausilämpötilojen poikkema-arvoja vuosien 1951…1980 kuukausikeskiarvoista ja eräitä muita gistemp-aineistosta saatavia arvoja.

Juuri sain käsiini gistemp-kuukausiarvot. Tulokset näkyvät kuvassa 1 ja käytettyjen arvojen dokumentointi on kuvassa 2.

Helmikuu 2019 on virherajoissa pysyen lämpimämpi kuin edellinen tammikuu. Voisi siis olla yhtä lämminkin, mutta esimerkiksi sijoittuminen aineiston kolmanneksi lämpimimmäksi helmikuuksi puhuu lämpenemisen puolesta. Viime tammikuuhan oli 4. lämpimin tammikuu. Hieman tässä voinee syyttää kituliasta El Niñoakin lämpenemisestä.

Kuva 3. Tyynenmeren päiväntasaaja-alueen poikkeamalämpötilamuutoksia. Lähde: https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/MJO/enso.shtml

Kuvasta 3 on nähtävissä, että Tyynenmeren päiväntasaajan pintaveden lämpötila on kohonnut tammikuusta maaliskuulle. Samalla kuvasta näkyy, että 100…130 metrin syvyydessä on nyt lisää suhteellisesti lämpimämpää merivettä, joka todennäköisesti varmistaa sen, että tilastollinen El Niño -ilmiö rekisteröidään eli viides peräkkäinen kolmen kuukauden keskiarvo menee yli määritysrajan. Heikko El Niño jatkuu uusien ennusteiden mukaan syksyyn, kun vielä helmikuun CPC/IRI -ennusteessa lopahdus normaalitasolle näytti tapahtuvan keväällä. El Niño pitänee heikkonakin tämän vuoden mitalisijojen tuntumassa lämpimimien vuosien sarjassa, koska pohjalämmöt ovat aiempaa korkeammat.

Toisessa artikkelissa seuraamani auringonpilkkutauko helmikuussa ei näyttäisi aiheuttaneen välittömiä lämpötilamuutoksia alaspäin, vaikka alkaneen vuosituhannen taukoennätys tulikin. Jos jäähdytystä tapahtui, se jäi muiden tekijöiden varjoon.

Päivätason mittareissa helmikuun loppu oli kohoavaa, tehden koko kuukaudesta nousujohteisen. Vastaavasti menossa oleva maaliskuu on ollut selvästi keskimääräistä korkeammalla, niin että jos loppukuu ei mene laskevasti, nousua helmikuusta maaliskuulle on yli 0,2K, eli yli 20 yksikköä kuvaajassa 1.  Aineiston toiseksi lämpimin maaliskuu on vielä mahdollinen. Jos saamme elää, olemme reilun kuukauden päästä jälleen viisaampia tämän asian suhteen.

Advertisement

2 responses to “Globaali kuukausilämpötilapoikkeama helmikuussa 2019

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.