Luonnollisia tekijöitä väheksytty ilmastomalleissa


Mielestäni aika paljon valtavirrasta poikkeavasta tutkimuksesta uutisoi Science Daily äskettäin (Linkki).  Tri Roy Exeterin yliopistosta on tullut siihen tulokseen, että globaalin lämpenemisen hidastuminen vuosituhannen alussa enemmän kuin mallit ennustivat on johtunut luonnollisten tekijöiden aliarvioinnista ilmastomalleissa ja CO2:n vaikutuksen korostamisesta. Mainitut luonnolliset tekijät ovat auringon 11 vuoden sykli, tulivuorien räjähdykset ja ENSO. Noista tulivuoritoiminta on selkeästi niin epälineaarista, ettei sitä voinekaan ilmastomalleihin saada vuoden tarkkuudella, vaan tämä vaikutus täytynee ennusteisiin keskiarvoistaa menneisyyden perusteella.

Sellainen tuntuma tästä tutkielmasta syntyi, ettei se ole käänteentekevä asiasisältönsä tai havaintojensa perusteella, mutta voi olla sitä näkökulmansa perusteella. Tutkielman näkökulmahan ei ole IPCC:n tyyliin ihmisen syyllisyyden hakeminen, vaan luonnollisen ilmiön syiden selvittäminen. Joka tapauksessa Science Dailykin puhuu edelläkäyvästä uudesta tutkimuksesta.

Mitä luonnollisiin tekijöihin tulee, niin toinen tutkimusuutinen kertoo (Linkki), että n. 120 000 vuotta sitten silloisella interglasiaalikaudella ilmasto oli ainakin pohjois-Atlantin ympäristössä 3…11 astetta esiteollista lämpötilaa korkeampi ja vaihtelevampi kuin kylmempinä aikoina. Selvyyden vuoksi sanottakoon, ettei tätä tule sekottaa viimeisen jääkauden jälkeiseen lämpimään kauteen täällä Pohjolassa. Vaan kaksikin asiaa tuosta tulee esille: maapallon luonnollinen lämpötilavaihtelu on ollut aiemmin  suurempaa kuin viime vuosisadan kuluessa tapahtunut lämpötilan kohoaminen ja ettei maapallon lämpötila ole karkaamisherkkä, vaan palauttavat palautteet vallitsevat.

Toivoa ei ole vielä kokonaan menetetty. Ilmastotiedekin saattaa olla itseään korjaavaa.

 

Linkkejä aiheeseen

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/feart.2018.00136/full (Linkki) Viitattu tri Royn tutkielma kokonaisuudessaan.

http://www.exeter.ac.uk/news/research/title_686994_en.html (Linkki) Exeterin yliopiston lehdistötiedote tutkielmasta.

http://emps.exeter.ac.uk/mathematics/staff/ir227 (Linkki) Tri Royn esittelysivu.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.