Nasan huolimattomuusvirhe leviää Suomen mediassa


Kuva 1. Lähde: Nasa

IS on julkaisut kuvan 1 toistaen Nasan väitteen, että kuva on Suomenlahdelta (Linkki). Muitakin suomalaisia julkaisijoita voi mm. maksumuurien (HS) takana piileskellä. Kuva on kuitenkin Baltianmeren keskialueelta, Saarenmaasta länteen, kuten olen kuvaan 2 ohuesti rajannut. Paksu harmaa viiva on kuvassa Suomenlahden suulla.

Kuva 2. Pohjalähde: By Mysid – Self-made in Inkscape. Bathymetry and shoreline from STRM30_PLUS; names of gulfs and parts of the sea from http://www.itameriportaali.fi/fi/tietoa/sanakirja/fi_FI/itameren_osat/, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5708529

Itse ajattelen niin, että Baltianmeri on vanhojen kulttuurikansojen viemäri. Pohjanlahti on melko puhdas, kun sen rannoilla elää vain nuorempaa kulttuuria. Eli Suomen päästöt eivät ole se olennainen asia, eikä niiden nollaaminenkaan vaikuttane viemäriin isosti.

Mitä väliä Nasan virheellä? No ei sillä, etteikö Suomenlahdellakin olisi sinilevää, vaan huolimattomuusvirheen kopiointi antaa vihjeen siitä, etteivät kaikki toimittajat Suomessakaan osaa tai jaksa tarkistaa tietolähteen tietoja. Eivät ainakaan näin mätäkuulla.

Linkkejä aiheeseen

https://earthobservatory.nasa.gov/images/92462/summer-blooms-in-the-baltic-and-barents?utm_source=TWITTER&utm_medium=NASA&utm_campaign=NASASocial&linkId=54646273 (Linkki) Nasan omaa uutisointia asiasta. Otsikossa asia kohdillaan, mutta tekstissä puhutaan Suomenlahdesta, jota kuvassa ei näy. Sen lisäksi puhe valtameripyörteestä arveluttaa minua. Voisiko ilmavirtaukset aiheuttaa tuollaisen kuvion pinnalla kelluvaan materiaan?

(Lisäys 25.7 klo 6.45) https://www.iltalehti.fi/kotimaa/201807252201094400_u0.shtml (Linkki) Tulihan Iltiskin mukaan.

2 responses to “Nasan huolimattomuusvirhe leviää Suomen mediassa

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.