Pölyn vähätelty hyödyllisyys


Kuva 1. Meren yli lentänyttä Saharan hiekkaa Fuerteventuralla.

Pöly ei ole arvossaan. Ehkä hölynpöly-sanakin viittaa pölyn arvottomuuteen? Tässä heinäkuussa keskisessä Saharassa sijaitsevan Bodelen painanteen pöly on aiheuttanut harmia Teksasissa (Linkki). Bodele tai Bodélé on n. 150 metriä merenpinnan yläpuollella sijaitseva entisen järven pohja. Siellä on niin suuri määrä mm. piilevien jäännöksiä, että siitä riittää pölyä Amerikkaan asti.

Saharan pölystä siis haittaa Teksasissa asti? Missäs se hyödyllisyys on? Ensiksikin Bodelen pöly lannoittaa Amazonin sademetsää (Linkki). Toisekseen sama pöly torjuu Atlantin hurrikaaneja.

Mitäpä jos kiinalaiset ruudinkeksijät möisivät teksasilaisille osakkeita pölyntorjuntayhtiöön, joka keinokastelisi Bodelen? Pöly vähenisi, mutta myrskyvahingot USA:ssa lisääntyisivät. Kiinalaisten liiketoiminta saattaisi olla kannattavaa, kun kastelualue vielä otettaisiin viljelykseen. Kannattavuuden vuoksi saman konsernin ei kannattaisi myydä jenkeille myrskyvakuutuksia.

Kuva 1 on tässä vain kertomassa, että raskaampikin aines lentää Saharan puolelta ainakin Kanarian saarille asti.

Tämän tarinan opetukset? Asioilla on usein sekä haitta- että hyötypuolensa, niin voi olla pölylläkin. Toiseksi: pienehkö maapläntti voi vaikuttaa miltei puoleen maapalloa. Kolmanneksi tuollaisen alueen ottaminen hyötykäyttöön voikin olla kokonaisuuden kannalta haitallista.

Linkkejä aiheeseen

https://en.wikipedia.org/wiki/Bod%C3%A9l%C3%A9_Depression (Linkki) Wikipedian artikkeli Bodelen painanteesta (englanniksi).

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-07/tau-tas072018.php (Linkki) Tutkimusuutisointia Saharan pölyn myrskyjä hillitsevästä vaikutuksesta.

http://blog.hmns.org/2018/07/the-whole-story-behind-the-saharan-dust-over-houston-and-the-positive-and-negative-effects-of-it/ (Linkki) Jos Chris Wells olisi kirjoittanut suomeksi, minun ei olisi tarvinnut vaivautua.

https://en.wikipedia.org/wiki/Bod%C3%A9l%C3%A9_Depression#/media/File:World_Wind_bodele.jpg (Linkki) Kuva, jossa näkyy Bodelen lähellä kuin ääniraidat vinyylilevyllä. Samasta suunnasta puhaltaneen tuulen kaivertamat urat kilometrin välein?

Mainokset

One response to “Pölyn vähätelty hyödyllisyys

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.