Huhtikuussa 2018 globaalisti viileni


Kuva 1. Gistemp-aineisto sinisellä käyrällä, punainen on ennusteeni.

Perinteeksi jo muodostunut gistemp-lämpötilapoikkeaman kuukausiarvon seuranta sai taas jatkoa, kun huhtikuun 2018 arvot ovat käytössä. Otsikkokin on perinteen mukainen, vaikka oikeasti ei mitään mittaustarkkuutta suurempaa viilenemistä ole tapahtunutkaan.  Mitä mittaustarkkuuteen muuten tulee, niin talentamistani taulukoista näen, että syyskuun 2017 gistemp-arvo on laskenut lokakuun 19. päivänä 2017 rekisteröimästäni arvosta 80 nyt arvoon 73, eli 7 senttikelviniä. Tämä on siis suurin muutos aineistossa näiden muutaman vuoden aikana. Eli ei se mittaustarkkuus kuukauden arvolle voine olla tuota parempikaan?

Kuva 2. Kuvankaappaus 18.5.2018 osoitteesta: https://data.giss.nasa.gov/gistemp/tabledata_v3/GLB.Ts+dSST.txt

Kuva 2 on jälleen dokumentoimassa, mitä arvoja käytin tänään. Tätähän ei pystyisi enää kuukauden päästä havaitsemaan tuosta Nasan lähteestä, koska arvoihin tulee vähäisiä muutoksia. Ehkä siellä Al Goritmi tekee korjauksia menneisyydenkin arvoihin uusien arvojen tultua käyttöön?

Jos katsellaan vähän muitakin aineistoja, niin tällä erää UAH-aineiston kuukausimuutoksen etumerkki ja suuruus olivat melko yhtäpitäviä gistemp-aineiston kanssa (Linkki).

Kuluvan toukokuun osalta mittaustarkkuutta suurempi viileneminen näyttäisi mahdolliselta näin puolenkuun paikkeilta hiukka epävarmoista päiväarvoista tarkasteltuna. Tai olkoonpa vaikka varmoja päiväarvoja, muttei gistemp käy ihan samassa tahdisssa niiden kanssa. Lämpeneminen taas vaatisi kunnon pursketta loppukuulle. Juhannukseksi toivottavasti olemme tästä viisaampia.

Aihetta sivuten viittaan vielä WUWT-sivuston artikkeliin (Linkki), jossa kerrotaan, että ilmasto on viilentynyt ennätysmäisesti juuri tarkastelemallamme aikavälillä, helmikuusta 2016 helmikuuhun 2018. Pääpaino artikkelissa on median hiljaisuuden ihmettelyssä. Sen verran voin myöntää, että tokihan ennätys olisi pienen uutisensa ansainnut, mutta että pääsyyllinen siihen oli huippulämpöihin ilmaston kohottanut El Niño. Kun arvot ovat korkealla, ei tuo ennätysjäähtyminenkään vielä ole palauttanut globaalia keskilämpötilaa tämän vuosituhannen alkuvuosien tasalle. Kun Watts vielä viittaa juuri samaan gistemp-aineistoon lähteenä, niin totta tämä tähän kuuluu. Olennaista jäähtymistä ei kuitenkaan kuvassa 1 näy sitten vuoden 2016 kesäkuun.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.