Ennustus: El Niñoa ei näy tänä vuonna


Kuva 1. NOAA:n ENSO-ennuste huhtikuulta, lisätty ennustusnuoli.

Noin kuukausi sitten tuli sivuttua ENSO-ennusteita, nytpä tekasinkin omani. Ennustukseksi sen nimeän, se on oikeastaan ilmastotieteellisten ennusteiden muutoksen havainnoista tehty. Falsfikaatiokriteerinä on se, että jos NOAA rekisteröi jonkin kuukauden tältä vuodelta 2018 mukaan seuraavaan El Niñoon, niin olin väärässä.

Nythän vielä huhtikuussa oli toiveikkaat näkymät sen suhteen, että El Niñoon ollaan menossa vuodenvaihteessa. Tätä näkymää olen kuvaan 1 korostanut ”ennustusnuolella”.

Kuva 2. NOAA:n ENSO-ennuste toukokuussa. Lisätty ennustenuoli.

Vaan kun on päästy toukokuuhun (kuva 2), olenkin kääntänyt ennustenuolen kärjen alaspäin. Kaksi viimeisintä NOAA:n ennusteen kolmikuukausijaksoa ovat melko tasapitkiä, jos ei viimeisin vähän edellistä lyhyempikin. El Niñon nousun jatkuminen käy epävarmaksi.

Varmemmaksi vakuudeksi otan vielä kaksi viikon välein tehtyä ennustetta (kuvissa 3 ja 4), joissa jälkimmäisessä ennustekäyrä hipoo neutraalia nollaa ensi vuoden alussa.

Kuva 3.

Kuva 4

Pieniä muutoksiahan nuo NOAA:n ennusteisiin tulleet muutokset ovat. Kun niiden pohjalta oman ennustuksensa laatii, saattaa ehtiä ensimmäiseksi. Toukokuussa 2019 tämän ennustamisen aika alkaa olla ohi, vaikka  silloin oltaisiinkin muuten paljon viisaampia.

Jos ei tule El Niñoa, niin kolikkoa heittämällä La Niña saa 50% mahdollisuuden tulla taas. Ja kolme La Niñaa peräkkäin olisi jo harvinaista ja ehdottomasti ennustamatonta. Ilmastotieteellinen ennustushan on, että äärimmäiset El Niñot tihentyvät (Linkki). Koska oletettavasti useimmat El Niñot eivät ole äärimmäisiä, tuo ennuste on vaikeasti falsifioitavissa ihmisiän aikana. Pikemminkin sitä voi tukea, jos sattuu seuraavakin El Niño olemaan ennätysvoimakas. Jos ei, niin se ei kumoa mitään.

Tässä vielä linkki aineistosivulle (Linkki).

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.