Fuerteventuran tuulimyllyt


Kuva 1. Esiteollisen ajan tuulimyllymalli Fuerteventuralta.

Kuva 2. Teollisen aikakauden tuulimylly Fuerteventuralta.

Kuva 3. Modernit tuulimyllyt Costa Calman lähistöllä.

Kuva 4. Kuvan 3 myllyt hetkeä myöhemmin. Siivet yhä samassa asennossa.

Fuerteventura on saari Atlannin mannerjalustalla (Linkki). Wikipedian mukaan ”Saarella tuulee lähes aina.” Kävin ottamassa muutamia kuvia saarelta, joista kuva 1 kertonee, että tuulienergian käytöllä on pitkät perinteet tällä autiomaasaarella. Puutavara vanhan tuulimyllyn rakentamiseen on kaiketi jouduttu tuomaan muualta, koska saarellahan ei luonnostaan kasva oikein mitään. Milteipä kaikki vihreys on joko keinokastelun ansiota tai muovista keinonurmea.

Kuvassa 2 näkyy sitten metallirunkoinen tuulimyllytyyppi, joita saarella on runsaasti, kun taas puiset myllyt ovat harvinaisia matkailunähtävyyksiä. Edelleen käytössä olevat metalliset tuulimyllyt punpannevat vettä. Ainakin juuri tuo myllytyyppi on vedenpumppaukseen sopiva.

Sitten kuvissa 3 ja 4 näkyy modernin ajan tuulimyllyjä, jotka eivät kuvanottohetkellä kuitenkaan pyörineet. Tämä kyvyttömyys tuottaa sähköä kysyntää vastaavalla tavalla saattaa selittää sen, ettei näitä maisemaa pilaavia myllytyyppejä saarelta monesta paikasta löydä. Ajatelkaapa vielä kerran: saari, jolla merkittävimmät energialähteet ovat tuuli ja aurinko, ei kuitenkaan tuhlaa resurssejaan tuulisähköön. Suomeen verrattuna tuuliolot ovat selkeästi suotuisammat Fuenteventuralla, mikä kääntäen tarkoittaa, että Suomessa tuhlataan resursseja suruttomasti tuulivoimatukien kautta. Jos tuulivoimatukia ei olisi, tuulivoimalathan olisivat ensin rakennettu Fuenteventuralle, tai sitten niitä ei olisi rakennettu ollenkaan.

Kuva 5. Vedenlämmmitin Costa Calmasta.

Kuva 5 ei liity tuulienergiaan, vaan kuvassa on alueella yleinen vedenlämmitintyyppi (Linkki), joka toimii auringonenergialla. Verrattuna tuulivoimaloiden vähäisyyteen tässä kuitenkin näkyy se, ettei Fuenteventurallakaan hyljeksitä moderneja uusiutuvia energiamuotoja, milloin niiden käyttö on järkevää.

Advertisement

3 responses to “Fuerteventuran tuulimyllyt

  • Kiitos täydentävästä tiedosta. Merellä siinä on varmaan liikettä moneen suuntaan. Funeteventuralla taas tuulivoimalat löytyivät saaren eteläpuoliskolta, Pohjoisessa on Saharan hiekkaa dyyneiksi asti, joka saattaisi kuluttaa laakereita tai siipiä.
   Lisäys: Nyt vasta luin koko linkitetyn artikkelin. Ei se keinunta ja huojunta näyttäiskään olevan ongelma, vaan raskaampi materiaali ilmassa. Hiekka tehnee saman vaikutuksen.

   Tykkää

 1. Tuulivoima on kallista, mutta isompi vika on se, että sitä voi tuottaa vain silloin, kun tuulee, kuten sanot. Pumped hydron kanssa se olisi toimiva ratkaisu, tosin hinta on sitten hyvin iso per kW on-demand -sähköä. Fuerteventurassa ei ole vettä, joten siellä sekään ei toimi.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.