Lämpenevä ilmasto, kylmenevä sää


Melko hyvin monet muistavat sen ilmastoennusteen (Linkki), että lapsemme eivät tule tietämään, mitä lumi on. Vaikka lausunnon antoikin lehteen vain yksi onneton ilmastotietelijä Viner, häntä ei kiistänyt kukaan toinen ilmastotietelijä aikoinaan, joten voinemme pitää lausetta vähintäänkin hyväksyttynä aikansa ilmastopropagandana. Samalla saanemme pienen väläyksen ilmastotieteen ennustekykyisyydestäkin.

Nykyään ilmastopropaganda on viisaampaa, sillä ennustetaankin ”vain” äärisäiden lisääntymistä (Linkki). Kauniiksi huipuksi Demari sanookin äärisäiden ”olevan yhä vaikeammin ennustettavia”. Ilmastotietelijä  tunnustaa alan yleisen tietämättömyyden tekstissä, mutta otsikko kertoo kuitenkin toista. ”Lisääntyvästi vaikeammin ennustettavat äärisäät” on muuten lähes täydellinen ennuste. Ensiksikin äärisäitä on useampaa kymmentä eri tyyppiä ja maapallolla on vähintää sata aluetta. Tämä tarkoittaa, että kerran sadassa vuodessa alueellisesti ilmeneviä äärisäitä nähdään vähintäänkin kymmen joka vuosi maapallolla. Ennustetta vahvistavaa uutisointia on siis alati tarjolla, eikä haittaa vaikkei olisikaan. Sehän on vain sitä ennustamattomuutta sitten.

Meidän kaikkien rakastama, tai vähintäänkin rahoittama, Yle antaa myös melko hyvän esimerkin siitä, miten lämpeneminen on ilmastonmuutosta, kylmeneminen säätä. Parisen vuotta sitten toimittaja Kokkonen kertoi ilmastotietelijöiden järkkyttyneen pohjoisnavan lämpenemisestä (Linkki).  Nytten sitten puhutaan enempi talvisäästä (Linkki), kun kylmä ilma on laajalle levinnyt. Kuten linkkikuvistanikin oikealta näkee, pohjoisnavan ympäristö on ollut ennätyslämmintä alkuvuodesta.

Itse suhtaudun äärisäiden lisääntymiseen ilmastonlämpenemisen seurauksena skeptisesti. Lämpiämistähän tapahtuu enempi kylmemmillä alueilla, jolloin eräs potentiaalienergiamuoto menettää tehoaan. Siinä kuvitteellisessa tilanteessa, missä planeetalla vallitsisi kauttaaltaan sama pintalämpötila, tuskin olisi tuuliakaan, jotka taas ovat äärisäille milteipä välttämättömyys. Toisekseen tilastot eivät anna kovinkaan paljon tukea minkään äärisäätyypin lisääntymisestä.

Näkisin vallitsevan sään olevan lähinnä hillitsevää ilmastopalautetta. Kun meret ovat lämmenneet, vettä riittää ilmakehässä enemmän, josta sitten tulee myös enempi lumisadetta. Lunta voi sataa myös etelämmäksi, jolloin albedovaikutus vähentää ilmaston lämpenemistä ainakin hetkellisesti. Napapyörre toki on mukana kuvassa. Kun lämpöä riittää navalle, sitä ei riitä sitten navan ympärille samassa määrin.

Mitään merkkejä jääkauden tulosta en itse ole näkemässä. Jos Hollannissa kanaalit jäätyvät viitenä talvena peräkkäin siten, että Elfstedentocht luistellaan, niin palataan sitten asiaan. Nyt vain säät vähän vaihtelevat.

Linkkejä aiheeseen

https://yle.fi/uutiset/3-10098362 (Linkki) Talvella  voi kuolla myös kylmyyteen. Yleisestikin kuolleisuus on suurempaa talviaikaan. Ilmastonlämpeneminen voisi vähentää näitä kuolemantapauksia.

https://yle.fi/uutiset/3-10095182 (Linkki) Nyt uutisoidaan, että Ruotsissa on satanut lunta talvella.

https://web.archive.org/web/20150912124604/http://www.independent.co.uk/environment/snowfalls-are-now-just-a-thing-of-the-past-724017.html (Linkki) Sivu, jonka The Independent on poistanut omalta palvelimeltaan, löytyy nettiarkistosta.

http://www.dutchnews.nl/news/archives/2018/03/skaters-take-to-the-ice-as-big-freeze-continues/ (Linkki) Hollantilaiset päässevät luistelemaan kanaalijäille tänä talvena.

One response to “Lämpenevä ilmasto, kylmenevä sää

  1. Voi kiesus Risto.

    Mä en enää katso televisiota, lue lehtiä saati seuraa somea. Miksi? Koska verenpaineeni poksahtaa näistä.

    Eilen Yle oli keksinyt uuden uutiskategorian muovi ja keinotekoiset aineet. Amisheilta voitaneen kysyä, mitkä aineet ovat keinotekoisia.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.