ENSO- ja ilmastokatsaus


Kuva 1. Viimevuosien ENSO-historia Australian BOM:in aineiston pohjalta.

Mätäkuuko se on vähän vienyt vauhtia kirjoittamisestani, mutta aloitetaanpa nyt blogin elokuu ENSO-katsauksella. ENSO:han on Tyynenmeren päiväntasaaja-alueen meriveden lämpötilaheilahtelu, johon kuuluvat lämmin El Niño, kylmä La Niña ja sitten niiden väliin jäävä nimetön ”normaalitila”. Kuva 1 kertoo, että eri merialueet menevät vähän eri tahtiin, mutta juuri nyt kaikki käyrät ovat välitilassa.

Kuva 2. ENSO-ennuste. Kuvankaappaus NOAA/NCEP-diaesityksestä. Linkki: http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/MJO/enso.shtml

Kuvasta 2 näkyy, että huhti-toukokuun kohdilla oli pientä El Niño-yritelmää, mutta näyttäisi jo uuvahtaneen. Eikä jaksane painua La Niñaksikaan ennusteen aikajänteellä.  Neutraalista ei ole paljon kerrottavaa. Ehkä voidaan sanoa, ettei ENSO-ilmiöitä päästä nyt syyttelemään mistään säähavainnoista.

Kun ENSO:sta ei ole paljon sanottavaa, niin otanpa tähän vielä yhden kuvan mahdollisimman kaukaa päiväntasaajalta, eli DMI:n pitämän pohjoisen napa-alueen lämpötilakuvaajan.

Kuva 3. Tämän vuoden pohjoisen napa-alueen lämpötilahistoria. Lähde: http://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.uk.php

Kuvasta 3 näkyy, että talvet ovat pohjoisnavalla selvästi aiempaa leudompia, mutta kesät jopa himpun kylmempiä. Ei tietenkään yhdestä vuodesta pelkästään noi voisi sanoa, mutta kun tämä on useamman vuoden trendi, niin silloin voi. Kuvan keltaiset nuolet ovat minun lisäämiäni.

Lättänä mätäkuu, kun ei ole mitään, millä pelotella tai edes revitellä omissa seurantakohteissani. Paitsi Karibiamerellä trooppinen myrsky Franklin. Vaan sekään ei kykene kohoamaan hurrikaaniksi. Franklin iskee ennusteen mukaan Meksikoon.

One response to “ENSO- ja ilmastokatsaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.