Biohiili saattaa hillitä NO:n karkaamista maaperästä


Jälleen pukkaa maailmaa pelastavaa tutkimustietoa: maanparannukseen käytetty biohiili voi vähentää typpimonoksidin karkaamista maaperästä (Linkki). Tutkimuksessa on päädytty johtopäätelmään, että biohiili tuottaisi miljoonia dollareita pitäjää kohti ilmanparannuksen kautta.

Biohiili on kutakuinkin grillihiiltä, mutta näin ilmastonvakioinnin aikakaudella makkarat jätetään grillaamatta ja hiilet kaivetaan peltoon. Tämä on sinänsä vanha maanparannuskeino Amerikasta, mutta nyt sillä tähdätään erityisesti hiilen jemmaamiseen pois ilmakehästä.  Kun puuaineksen ligniini on jo bakteereille milteipä vain haitta-ainetta, tiellä selluloosan nautiskeluun pääsemisessä, hiili on bakteereille ravintona kuin betoni ihmiselle. Niinpä se säilyykin pitkään pintamaassakin hajoamatta. Saahan sitä ihminen kivennäisiä betonistakin, eipä sillä.

Mitä Ghasideh Pourhashemin ja kumppaneiden biohiilitutkimukseen tulee, niin pääasiallisena mielikuvana minulle jäi epäselvyys. Oliko oikeasti tehty mitään mittauksia, vaiko vain laskelmia aiempien mittausten pohjalta? Veikkaan pelkkiä laskelmia, kun käytettävissäni on vain tiivistelmä tutkielmasta (Linkki).  Typen oksideista ei käsitelty muita kuin typpimonoksidia (NO), joka viittaa vähän siihen suuntaan, että on kaavittu mitä on vielä jäljellä kaapimatonta aihetta. Biohiili vaikuttaa nollasta prosentista ylöspäin jopa 67 %:iin asti maaperän NO-päästöihin. Laskelmissa tutkijat käyttivät korkeinta arvoa.

Kun sitten katsotaan, mistä typen oksidit ilmakehään US:ssa tulevat (Linkki), niin kovin vähäiseksi näyttäisi biohiilen NO-vaikutus laajemmin jäävän, laskettiinpa sitten mistä osuudesta tahansa. Laskelmissa ei ehkä edes oltu huomioitu typenoksidipäästöjä biohiilen valmistuprosessissa? Ilmakehässähän  NO hapettuu helposti edelleen, joten sen erillisellä osuudelle päästöjen tilastoinnissa ei isompaa merkitystä taida olla.

Tämäkin tutkimus herättää taas kerran ajatuksen siitä, että tarvittaisiin kriittisesti tieteestä uutisoivia tahoja. Enkä tarkoita, että tarvitsisi lytätä, vaan että tutkimuksen merkitys saataisiin jotenkin suhteutettua. Tutkimusorganisaatioiden lehtistötiedotteet ovat melko puhtaita mainoksia, joissa on vain oletettuja hyötyjä esitelty. Tavanomaisella toimittajalla ei välttämättä ole edellytyksiä pengata asiaa laajemmin, että kokonaisuus saataisiin tasapuolisesti hahmotettua yleisölle.

Ilmastonvakiointimenetelmistä suhtaudun muutoin biohiileen varsin positiivisesti. En näe siinä kovin pahoja haittoja. Ainakin trooppisilla alueilla ei oksia tarvinne asuntojen lämmmitykseenkään, että hyvä jos ne johonkin saa käytettyä. Jos samalla typpi karkaa maaperästä vähän hitaammin, niin sehän on vain hyvä asia. Eihän ole pelättävissä, että typpi heti loppuisi ilmakehästämme.

Biohiilen valmistus on myös kannattavuuskysymys. Suomessa olisi varmaan kohtalaisesti löydettävissä raaka-ainetta biohiilen valmistamiseen, mutta alla olevien linkkien kautta saanee vihjeen kannattavuudesta.

Linkkejä aiheeseen

https://fi.wikipedia.org/wiki/Biohiili (Linkki) Wikipedia artikkeli biohiilestä. Suomalaisyritys patenttikeksintöineen menossa Kiinan markkinoille.

http://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Pieks%C3%A4m%C3%A4en-kompostilaitos-j%C3%A4i-lyhytik%C3%A4iseksi/415117 (Linkki) Kompostointi ei kannata Pieksänmällä. Biohiiliyritys vetäytyi.

https://www.kauppalehti.fi/yritykset/yritys/preseco+oy+konkurssipesa/25013721 (Linkki)  Biohiiliyrityksen yhtiömuoto on konkurssipesä.

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.