Ilmastotiede on valmis?


Kuva 1. Eero Saarisen suunnittelema Yalen Ingalls Rink -jäähalli. Tämän rakennuksen käyttötarkoitus ei ole muuttumassa, kuten vastapäisen Kroon Hallin. Kuvalähde: Wikipedia.

Kuva 1. Eero Saarisen suunnittelema Yalen Ingalls Rink -jäähalli. Tämän rakennuksen käyttötarkoitus ei ole muuttumassa, kuten vastapäisen ilmastonmuutoskoulutukseen käytetyn Kroon Hallin. Kuvalähde: Wikipedia.

Yalen yliopisto on sulkemassa YCEI-ilmastonmuutosinstituuttiaan (Linkki). Yalen yliopiston lehdessä olevan uutisen kommenteissa viitataan siihenkin, että ”science is settled” eli tiede on ratkaissut lopullisesti ilmaston salaisuudet.  Itselleni tulee mieleen vuosikymmeniä sitten näkemäni väite, että epäorgaaninen kemia on valmis, tai ettei sillä ole enää ratkaisemattomia kysymyksiä jäljellä. Ilmeisesti uusia kysymyksiä on löydetty tällä tieteen saralla, kun laitokset ovat vielä jäljellä.

Myös WUWT uutisoi asiasta lyhyehkösti (Linkki). Tässäkin kommenttiosiossa tulee esille ajatus ilmastotieteen loppuratkaisusta. Jos vastoin kuvitelmaani olisikin niin, että ilmastotieteessä ei olisi jäljellä uusia kysymyksiä, vaan kyse olisi enää periaatteessa kaikenkattavien mallien tarkentamisesta, ei tietenkään uutta perustutkimusta enää tarvittaisi, vaan kyse olisi pikemminkin tekniikasta.

USA:ssa korkeampi koulutus näyttäisi olevan talouden ohjauksessa aika pitkälle. Niinpä teurastamokeskittymästään tunnetusta Chicagostakin valmistui aikoinaan lihanleikkauksen maistereita, näin muistelen lukeneeni. Nyt YCEI ei ilmeisestikään ole saanut riittävästi rahoitusta oppilaitoksesta jo valmistuneilta.  Sinänsä ihan järkevä takaisinkytkentämenetelmä. Jos entiset oppilaat eivät ole halukkaita tai kykeneviä kustantamaan osaltaan oppilaitoksen jatkumista, niin onhan siinä koulutuksessa silloin ollut jotain vikaakin. Kaupallista ilmastonmuutosteollisuuttakaan ei taida olla riittävästi rahoittamaan alan koulutusta?

Kun aika äskettäin Australian CSIRO teki samansuuntaisen ratkaisun pistämällä ilmastonmuutostutkimukselleen lapun luukulle, tässä ei enää monta tapausta kaivata, kun voidaan alkaa puhua roskakoritrendistä.  Varsinkin, jos ei vastaesimerkkejä ole näkyvissä. IPCC:n entiselle johtajalle mahdollisesti vielä tuleva tuomio koristaisikin sitten korin koreaksi (Linkki). Roskasaitti odottaa uutta uutisoitavaa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.