El Niño ei ole enää entisensä


Kun valmiit artikkelisapluunani, linkkikirjastoni ja muut totutut apuneuvoni ovat edelleen tavoittamattoman kovalevyni kätköissä, esitän tässä vain lyhyen katsauksen El Niñon nykytilaan ja vertailun vuoden 1998 voimakkaaseen El Niñoon. Nasan Goddard-avaruuslentokeskus on löytänyt useitakin eroja nyt heikkenemässä olevan El Niñon ja vuosien 1997…1998  El Niñon välillä, kuten Science Daily uutisoi (Linkki). Kuvassa 1 näkyy ilmiöiden helmikuiset pinnalliset erot. Vuoden 1998 helmikuussa Tyynenmeren lämmin vesi oli keskittynyt päiväntasaajalle ja lähemmäksi itäreunalla olevaa Amerikkaa, tänä vuonna keskittymä on keskemmällä merta ja miltei koko meri on muualta normaalia vähän lämpöisempää pinnastaan. ”Normaalin” El Niñon Aasian puoleisen meren normaalia viileämpää vettä ei juuri ole. Tämä tarkoittaa ainakin lämpötilagradientin loiventumista päiväntasaajan tuntumassa, joka edelleen viittaa vähäisempään energisyyteen. Lämpövoimakonehan ei saa energiaansa korkeasta lämpötilasta, vaan suuresta lämpötilaerosta.

Kuva 2. Ennusteita El Niñon (ENSO:n) kehityksestä. Lähde: enso_evolution-status-fcsts-web.ppt

Kuva 2. Ennusteita El Niñon (ENSO:n) kehityksestä. Lähde: enso_evolution-status-fcsts-web.ppt

Kuvasta 2 näkyy, että ennusteissa on hajontaa, mutta keskiarvot laskevat melko tarkasti La Niña -rajalle loppusyksystä 2016. Ennusteiden heikko kohta on jossain toukokuun tietämissä, niin että sen yli tehdyt ennusteet ovat epätarkimpia.

Koska El Niñoon liittyy globaaleja säänmuutoksia, niin ilmiötä syytellään katastrofeista. Onhan sää aina on jonkun mielestä huonoa. Nyt sitten El Niño on ollut syytteessä siitäkin, ettei se ole riittävästi tuonut sateita Kaliforniaan. Tosin aivan viimeisimmät sääuutiset tuovat toivoa Kalifornian kuivuuden helpotuksesta (Linkki). Paikallisen kuivuuden poistamisen lisäksi El Niño mm. vähentää Atlantin pyörremyrskyjä. Meillähän ei ole oikeasti toista maapalloa, missä ENSO:a ei esiinny, joten väitteet ilmiön haitallisuudesta voivat olla myös vain uhkapainotteisen tarkastelun tulosta. Hyödyt saattavat olla kokonaisuutenaan suuremmat kuin haitat, kuten lämpöisellä ja kostealla säällä ylipäätäänkin. Viittaan tässä edelliseen artikkeliinikin, jossa tuli ilmi se, että ihmiskunta viihtyy paremmin lämpimämmässä ilmastossa.

Linkkejä

http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/enso_advisory/ (Linkki) NOAA:n sivu, josta löytyy viikoittainen enson tilannekatsaus .ppt- ja .pdf-muodoissa.

http://www.bom.gov.au/climate/enso/#tabs=Outlooks (Linkki) Australian BOM seuraa tarkasti ENSO-ilmiötä. Sen lämpötilaraja El Niñolle on +0,8°C, kun se on yleisemmin +0,5°C.

http://www.bom.gov.au/climate/enso/#tabs=SOI (Linkki) Ilmanpaineperustainen SO-indeksi ei olekaan vielä vaihtanut suuntaansa aiemmin ennustamallani tavalla tai nopeudella.

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/02/160225181644.htm (Linkki) Goddard-keskuksesta toinen uutinen ENSO:on liittyen. Tässä odotellaan myös La Niñaa tulevaksi, kun artikkelin viitteessä sen tulemisen ennustellaan lykkääntyvän normaalista.

 

 

Mainokset

5 responses to “El Niño ei ole enää entisensä

  • Tässä on vähän sellaista historiaa takana, että El Niñot ovat hyppäyttäneet globaalia lämpötilaa ylöspäin ja se on sitten tullut takaisinkin päin, mutta ei edeltävälle lähtötasolle. Tuollainen porrastasanne on nyt päättynyt. Poikkeuksena edellisin portaisiin olen veikkaamassa nyt paluuta alemmalle lämpötilatasolle. Perusteluna sinänsä yksistään riittämättömien tekijöiden, kuten auringonaktiivisuusaleneman, yhteisvaikutus.
   Vuoden 2018 lopulla tiedämme enemmän, jos saamme elää.

   Tykkää

 1. Auringon vaikutus ei selitä viimeaikaista lämpenemistä mutta nyt postuloit että pikkiriikkisen hiljaisempi aurinko tuokin lämpötilat laskuun? Tämä siis siitä huolimatta että meret ovat lämmeenneet tauotta koko ajan? Ei kuulosta uskottavalta mutta kohtahan se nähdään, toivottavasti skeptikot pärjäävät ilman lämpenemispaussiakin :)

  Tykkää

  • Eiköhän ”viimeaikainen” lämpeneminen ole pelkkää El Ninoa. Helmikuun statistiikka ei ole ilmastoa, se on säätä. Mielenkiinto kohdistuu nyt siihen, mitä tapahtuu seuraavan vuoden kuluessa, heijastaako korkea UAH piikki lämpenemisen käynnistymistä uudelleen vai jatkuuko hillitty 0.015C/a tai jopa vähemmän.

   Minusta on myös hyvin jännittävää nähdä seuraavien 20 vuoden kehitys arktisessa jäässä. Al Gorehan ennusti, että se sulaa kesäksi 2014, mutta ei tainnut mennä ihan putkeen. Ennuste löytyy youtubesta jos haluaa katsoa. Minä en viitsi.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.