Ei ehkä yli 100% virhettä syvänmeren biologisessa hiilikierrossa


Kuva 1. Ilmastomallien kehityshistoriaa. Lähde: IPCC

Kuva 1. Ilmastomallien kehityshistoriaa. Lähde: IPCC

Hankajalkaisetkin voivat heittäytyä hankaliksi ilmastomallien kannalta (Linkki). Uuden tutkimuksen mukaan hankajalkaiset siirtävät hiiltä jopa yli kilometrin syvyyteen niin paljon (Linkki), että aiempi arvio biologisesta hiilen sitoutumisesta syvänmeren oloihin on lähes kaksinkertaistettava Pohjois-Atlantilla. Science Daily uutisoi asiasta (Linkki).

Onkos meillä tässä nyt jälleen tuttu 100% luokkaa oleva virhe ilmastomalleissa? Ensiksikin IPCC:n julkaisusta kuvan 1 mukaan saamme tietää, että hiilen kiertoa ei ole huomioitu ilmastomalleissa ennen tätä vuosituhatta. Eihän silloin hiilen kierron virheetkään ole voineet tuottaa virhettä malleihin? Ei nyt mennä hätäisesti päättelemään, että mallien eptarkkuus on ollut sitä luokkaa, ettei 100% virheet näy missään, vaikka tuollainen johtopäätös hauskalta kuulostaakin.

Kuva 2. IPCC:n esitys hiilikierrosta. Punainen V merkitty sille kohdalle, missä on virhe.

Kuva 2. IPCC:n esitys hiilikierrosta. Punainen V merkitty sille kohdalle, missä on virhe.

Kuva 2 esittää maapallon hiilikiertoa. Nyt julkaistu tutkimus koskee vain meren eliöstön osuutta kokonaisuudesta. Tutkimuksen mukaan Calanus finmarchicus -hankajalkainen siirtää hiiltä joitakin miljoonia tonneja talvehtiessaan niin syvällä merivedessä, ettei hengitetty CO2 pääse ilmakehään normaaleissa sääprosesseissa, vaan voi säilyä meressä tuhansia vuosia. Jos en tehnyt laskuvirhettä, kuvioon merkitty 11 petagrammaa hiiltä on 11 miljardia tonnia. Näin globaalisti vastaava hiilivirta on selkeästi yli tuhatkertainen tutkimuksessa löydettyyn verrattuna.  Kuvatunlainen talvehtiminen tuskin on tämän tutkitun yhden lajin etuoikeus, mutta tarvetta tuollaiselle käyttäytymiselle ei esiintyne kuin vähävaloisen talven alueilla.

En siis menisi vielä kertomaan  11 petagrammaa kahdella kuvassa 2.  Veikkauksenani sanon, että virhe jää alle yhden petagramman eli alle miljardin  tonnin, kun kaikki vastaavasti talvehtivat eliöt on huomioitu.

Pikemminkin tämä näyttää siltä, että ilmastonmuutoksella saadaan tutkimus kuin tutkimus höystettyä merkittävämmäksi. Enkä minäkään olisi ilman tuota kytkentää alkanut tätäkään vaivaan näkemään.

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.