Torium ja fossiilihuippu


Kuva 1. Fossiilipolttoaineiden mahdollinen kehitys. Lähde: WUWT/David Archibald.

Kuva 1. Fossiilipolttoaineiden mahdollinen kehitys. Lähde: WUWT/David Archibald.

WUWT-sivuston vieraskirjoittaja David Archibaldin kiintoisa artikkeli tulevaisuuden energiamahdollisuuksista ilmestyi pari päivää sitten (Linkki). Archibald on esittänyt valtavirrasta reippaasti poikkeavia ilmastonäkemyksiä, mutta hänellä on myös öljy-yhtiötaustaa, joka tässä artikkelin tapauksessa on katsottava eduksi. Kuten kuvasta 1 näkyy, David Archibald ei usko fossiilisten polttoaineiden riittävän kovinkaan pitkälle, vaan niiden tuotantohuippu eli fossiilihuippu sattuisi jo ennen vuotta 2040. Mikä yllättävää, niin varantojensa osalta edelleen varsin riittoisan kivihiilenkin huippu on Archibaldin kuviossa jo takanapäin. Kivihiilenhän on arvioitu riittävän vielä n. sadaksi vuodeksi ja Kiina on kasvattanut omaa kulutustaan ainakin viime vuoteen saakka.

Kuva 2. Toriumvoimaloiden tarve Archibaldin mukaan. Lähde: WUWT/David Archibald.

Kuva 2. Toriumvoimaloiden tarve Archibaldin mukaan. Lähde: WUWT/David Archibald.

Archibald esittää ratkaisuksi toriumvoimaloiden ripeää rakentamista kuvan 2 mukaisesti.  Artikkelissa on myös alustavia kannattavuuslaskelmia, joiden perusteella toriumliiketoiminta vaikuttaisi tuottoisalta.

Kuten Linkkejä-osion Wikipedia-artikkelistakin käy ilmi, ei toriumvoimalakaan ole vailla ongelmia. Toisaalta sen periaate on sentään osoitettu kokeellisesti toimivaksi jo 50 vuotta sitten, kun esimerkiksi fuusioenergia on jatkuvasti toteutumassa vasta 30 vuoden päästä. Erityisesti Suomen oloissa toriumvoimala saattaisi olla hyvinkin edukas ratkaisu, koska siinä suojaetäisyydet asutukseen ovat sikseen lyhyet, että myös kaukolämmön tuotanto olisi helposti mahdollista.

Niin mitä Suomessa on tehty tämän mahdollisesti parhaiden maamme oloihin soveltuvan energian hyödyntämiseksi? Eipä paljon mitään. STUK:n papereissa näkyy mainintoja toriumin huomioimisesta haitta-aineena kaivostoiminnassa. Siinäpä se.

Linkkejä

http://en.wikipedia.org/wiki/Liquid_fluoride_thorium_reactor (Linkki) Wikipedia-artikkeli sulasuolatoriumreaktorista.

http://www.talouselama.fi/uutiset/uraani+syrjaan++toriumvoimala+protyyppivaiheeseen/a2004635 (Linkki) Uutisointia Intian toriumsuunnitelmista.

http://petruspennanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/187715-puhdasta-energiaa-koko-maailmalle (Linkki) Ydinfysiikan tohtori Pennanen kannattaa toriumia.

https://planeetta.wordpress.com/2015/01/19/kaksi-uutta-ydinvoimaratkaisua-lahella-kaupallistamista/ (Linkki) Voimalarakenteitakin esittelevä Kaj Luukon artikkeli.

2 responses to “Torium ja fossiilihuippu

  1. Hei, kommentoippa Ari Jokimäkeä:

    ” Jäätikön nykyisen sulamisen pysäyttämiseksi ilmaston pitäisi viiletä 1,5 celsiusasteella.”

    Eikös meillä olisi asiat aika huonosti, jos lämmöt putoaisi 1,5 astetta…

    Tykkää

    • Näkyy olevan ”Arskalla” kommentointi suljettuna.
      Mitaushistoriaa paikkakunnalta:
      http://climate.gi.alaska.edu/history/SouthCentral/Yakutat.html
      Tuo ”pysäytysehto” ei näyttäisi mittausaikana täyttyneen.

      Paikkakunta on Alaskan lahden rantamilla. Meren ja sadannan vaikutus on varmaan suuri. Silloin globaalilla lämpötilalla ei ole täyttä painoa jäätikön sulamiseenkaan.
      En tunne tilannetta tarkemmin, että milloin tuo jäätikkö on sitten kasvanut ja onko silloin ollut ”pysäytysehdon” täyttävä lämpötila. Jos vaikka olisi jääkauden ajasta lähtien sulanut tuo jäätikkö?

      Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.