
Vuoden 2011 Puyehue-Cordón Caulle -purkaus satelliitista kuvattuna. Lähde: http://earthobservatory.nasa.gov/IOTD/view.php?id=51316&eocn=image&eoci=related_image
Kadonnut lämpö on ollut tämän blogin yhtenä teemana alusta alkaen. Kyse on siis oletuksesta, että maapallon olisi pitänyt lämmetä lämpömittarissa kiihtyvästi näkyvällä tavalla ja siitä havainnosta, ettei lämpömittarissa näy kaivattua lämpenemistä. Jossakin pitäisi siis olla lämpöenergian piilo, joka ei näy pintalämpötilaa mittaavissa lämpömittareissa. Aiheesta runsaasti julkaisut tutkija Trenberth oli vuonna 2008 sillä kannalla, että energian epätasapainoa eli hukattua lämpöä olisi 0,9 W/m2(Linkki), mutta on vuonna 2013 alentanut arvioitaan välille 0,5…1,0 W/m2 (Linkki). Kyseinen uudempi arvio sopii kuvassa 2 näkyvään Nasan esittämään korjattuun tietoon, kun samalla aiemmankin arvion sisällyttäminen arviohaarukkaan pelastanee kasvoja.

Kuva 2. Ilmaston energiabudjetti. Vanha maapallon absorboima energiaarvo 0,9 W/m2 korjattu uudeksi arvoksi 0,6 W/m2. Lähde: Trenberth+Nasa/WUWT
Kuvan 1 kaltaiset pienehköt ja keskisuuret tulivuorenpurkaukset tuovat Trenberthille edelleen helpotusta kadonneen lämmön metsästykseen, sillä uuden tutkimuksen mukaan tulivuoriaerosolien vaikutus vähentääkin maahan saapuvaa säteilyä n. 0,2 W/m2 (Linkki). Linkkiosiossa alla on viitteitä tämän Ridleyn ja kumppaneiden tutkimuksen aiheuttamaan keskusteluun ja mahdollisiin epävarmuustekijöihin. On kuitenkin hyvä mahdollisuus, että Nasan jäljelle jättämästä hukastusta lämmöstä onkin taas kolmasosa hävinnyt, jäänyt siis saapumatta maan pinnalle. Hukatun lämmön puoliintumisaika näyttäisi olevan vain muutaman vuoden luokkaa, joten noin vuonna 2026 hukatun lämmön jäännös olisikin tällä vauhdilla virherajoja pienempi ja silloin sen etsimisen voisikin hyvällä syyllä lopettaa.
Linkkejä
http://www.cgd.ucar.edu/staff/trenbert/trenberth.papers/TFK_bams09.pdf (LinkkiPDF), Trenberthin vuonna 2009 julkaistu arvio.
http://wattsupwiththat.com/2011/07/18/new-nasa-paper-contradicts-kaufmann-et-al-saying-its-volcanoes-not-china-coal/(Linkki) WUWT uutisoi Vernierin tulivuoriaerosolitutkimusta vuodelta 2011.
http://wattsupwiththat.com/2011/07/11/new-study-suggests-that-the-volcanic-impact-on-climate-may-be-significantly-underestimated/(Linkki) WUWT uutisoi vulkaanisen vaikutuksen aliarvionnista Boulonin tutkimuksen pohjalta vuonna 2011.
http://www.reportingclimatescience.com/news-stories/article/volcanic-cooling-underestimated-by-satellites-says-paper.html(Linkki) Uutisointia uudesta tulivuoriaerosolitutkimuksesta.
http://www.carbonbrief.org/blog/2014/11/how-small-volcanic-eruptions-may-have-contributed-to-the-hiatus/(Linkki) Uusi tutkimus käy myös lämpenemistauon selittämiseen.
http://wattsupwiththat.com/2014/11/19/claim-the-pause-is-caused-by-small-volcanic-eruptions/(Linkki) WUWT uutisoi Ridleyn ja kumppaneiden uudesta tulivuoritutkimuksesta.