Kadonnutta lämpöä kadonnut avaruuteen


Vuoden 2011 Puyehue-Cordón Caulle -purkaus satelliitista kuvattuna. Lähde: http://earthobservatory.nasa.gov/IOTD/view.php?id=51316&eocn=image&eoci=related_image

Vuoden 2011 Puyehue-Cordón Caulle -purkaus satelliitista kuvattuna. Lähde: http://earthobservatory.nasa.gov/IOTD/view.php?id=51316&eocn=image&eoci=related_image

Kadonnut lämpö on ollut tämän blogin yhtenä teemana alusta alkaen.  Kyse on siis oletuksesta, että maapallon olisi pitänyt lämmetä lämpömittarissa kiihtyvästi näkyvällä tavalla ja siitä havainnosta, ettei lämpömittarissa näy kaivattua lämpenemistä.  Jossakin pitäisi siis olla lämpöenergian piilo, joka ei näy pintalämpötilaa mittaavissa lämpömittareissa.  Aiheesta runsaasti julkaisut tutkija Trenberth oli vuonna 2008 sillä kannalla, että energian epätasapainoa eli hukattua lämpöä olisi 0,9 W/m2(Linkki), mutta on vuonna 2013 alentanut arvioitaan välille 0,5…1,0 W/m2 (Linkki). Kyseinen uudempi arvio sopii kuvassa 2 näkyvään Nasan esittämään korjattuun tietoon, kun samalla aiemmankin arvion sisällyttäminen arviohaarukkaan pelastanee kasvoja.

nasa-_rad_budget-old-new

Kuva 2. Ilmaston energiabudjetti. Vanha maapallon absorboima energiaarvo 0,9 W/m2 korjattu uudeksi arvoksi 0,6 W/m2. Lähde: Trenberth+Nasa/WUWT

Kuvan 1 kaltaiset pienehköt ja keskisuuret tulivuorenpurkaukset tuovat Trenberthille edelleen helpotusta kadonneen lämmön metsästykseen, sillä uuden tutkimuksen mukaan tulivuoriaerosolien vaikutus vähentääkin maahan saapuvaa säteilyä n. 0,2  W/m2  (Linkki).  Linkkiosiossa alla on viitteitä tämän Ridleyn ja kumppaneiden tutkimuksen aiheuttamaan keskusteluun ja mahdollisiin epävarmuustekijöihin.  On kuitenkin hyvä mahdollisuus, että Nasan jäljelle jättämästä hukastusta lämmöstä onkin taas kolmasosa hävinnyt, jäänyt siis saapumatta maan pinnalle. Hukatun lämmön puoliintumisaika näyttäisi olevan vain muutaman vuoden luokkaa, joten noin vuonna 2026 hukatun lämmön jäännös olisikin tällä vauhdilla  virherajoja pienempi ja silloin sen etsimisen voisikin hyvällä syyllä lopettaa.

Linkkejä

http://www.cgd.ucar.edu/staff/trenbert/trenberth.papers/TFK_bams09.pdf (LinkkiPDF), Trenberthin vuonna 2009 julkaistu arvio.

http://wattsupwiththat.com/2011/07/18/new-nasa-paper-contradicts-kaufmann-et-al-saying-its-volcanoes-not-china-coal/(Linkki) WUWT uutisoi Vernierin tulivuoriaerosolitutkimusta vuodelta 2011.

http://wattsupwiththat.com/2011/07/11/new-study-suggests-that-the-volcanic-impact-on-climate-may-be-significantly-underestimated/(Linkki) WUWT uutisoi vulkaanisen vaikutuksen aliarvionnista Boulonin tutkimuksen pohjalta vuonna 2011.

http://www.reportingclimatescience.com/news-stories/article/volcanic-cooling-underestimated-by-satellites-says-paper.html(Linkki) Uutisointia uudesta tulivuoriaerosolitutkimuksesta.

http://www.carbonbrief.org/blog/2014/11/how-small-volcanic-eruptions-may-have-contributed-to-the-hiatus/(Linkki) Uusi tutkimus käy myös lämpenemistauon selittämiseen.

http://wattsupwiththat.com/2014/11/19/claim-the-pause-is-caused-by-small-volcanic-eruptions/(Linkki) WUWT uutisoi Ridleyn ja kumppaneiden uudesta tulivuoritutkimuksesta.

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.