Uusi ilmakehän ilmiö – OH-aukko – löydetty


Kuva 1. Lähde: Markus Rex, Alfred Wegener -instituutti

Kuva 1. Lähde: Markus Rex, Alfred Wegener -instituutti. Oikeudenhaltijan luvalla.

Vielä tieteellisesti julkaisematon tutkimus kertoo uudesta ilmakehän ilmiöstä: Läntiseltä Tyyneltämereltä on löydetty ilmakehän OH-suojasta aukko, jossa nousuvirtaukset voivat viedä stratosfääriin mm. otsonia tuhoavia ja ilmakehän heijastuvuutta muuttavia aineita(Linkki). Tutkimuksen on tehnyt tri Markus Rex Alfred Wegener -instituutista.

OH-radikaalit reagoivat useimpien ilmakehässä esiintyvien yhdisteiden kanssa tehden niistä vesiliukoisempia. Vesiliukoiset ainekset taas huuhtoutuvat helpommin sateiden mukana maan pinnalle kuin niukkaliukoiset aineet. Nyt löydetty aukko laskee stratosfääriin erilaisia aineksia, jotka normaalisti tulevat suurimmalta osaltaan sateiden mukana alas.

Kun löytö on varsin tuore, ei sen merkitystä ilmastonmuutoksiin voi vielä laajemmin todentaa. Stratosfäärisen otsonin pitoisuudet voidaan mallintaa nyt tarkemmin, mutta muitakin vaikutuksia saattaa vielä löytyä. Toisaalta toistaiseksi tunnetaan tämän ilmiön historiakin vielä varsin heikosti. Jos ilmiö on pysynyt vakaana vuosikymmeniä, se ei sinänsä ole ollut ensisijainen muutostekijä tänä aikana. Jos se taas on voimakkaasti muuttunut parin vuosikymmenen aikana, sillä voi olla itsenäisempääkin merkitystä viimeaikaisiin globaaleihin ilmaston muutoksiin.

Jäädäänpä odottelemaan pitkäkestoisempaa havaintoaineistoa tästä ilmiöstä.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.