Globaali lämpötila maaliskuussa 2024


Vakioraportin vuoro.

Kuva 1.

Kuvassa 1 näkyy muutamien viimevuosien Nasan tarjoaman aineiston globaalit kuukausikeskiarvojen poikkeamalämpötilat verrattuna vuosien 1951…1980 vastaavien kuukausien keskiarvoihin senttikelvineinä eli sadasosa-asteina. Maaliskuu 2024 on murtoviivan viimeinen piste, eikä se näytä olevan matalalla.

Kuvassa 2 on lähteenäni käyttämääni GISEMP-taulukkoa näkyvissä vuosituhannen alusta alkaen. Kuten siitäkin näkyy, maaliskuu 2024 on hieman viileämpi kuin edeltänyt helmikuu, mutta ei noin pientä lämpötilan laskua kehtaa otsikkoon nostaa, kun kyse on kuitenkin aineiston maaliskuiden ennätyslämmöstä. Siitähän on näkynytkin uutisointia, vaikka ehkä eri lähteeseen perustuen.

Kuva 2. Kuvankaappauslähde 10.4.2024: https://data.giss.nasa.gov/gistemp/tabledata_v4/GLB.Ts+dSST.txt

Eli nyt ei eletä jääkauden näkyvän alkamisuhan aikaa, vaan pikemminkin päinvastoin.

Kuva 3. Kuvalähde: https://data.giss.nasa.gov/gistemp/maps/

Kuvassa 3 näkyy 1200 kilometrin säteellä siloteltu karttakuva lämpeämisen ja viilenemisen alueellisesta esiintymisestä. Pohjoinen pallonpuolisko lämpiää enemmän kuin eteläinen. Vähemmän siloteltu kuva (250 km) säteellä antaisi nyt kuten edelliselläkin kerralla 6 sadasosa-astetta viileämmän kokonaiskuvan. Ei mullistava ero.

Kuva 4. Kuvalähde: https://climatereanalyzer.org/clim/t2_daily/?dm_id=world

Kuvassa 4 näkyy tilanne lämpömittareissa näkyvissä celsiusasteissa. Maaliskuun alussa saatoin kuvitella, että mennään kohti normaalimpaa tilannetta lämpötilassa, mutta niinpäs se vaan on taas pompannut yli aiempien kuukausikohtaisten arvojen. Samalla tuossa kuvaajassa näkyy myös vuodenaikavaihtelu globaalissa lämpötilassa. Tätähän ei näy kuvan 2 taulukossa. Vuodenaika vaihtelu on keskimäärin 4 asteen luokkaa, kun taas kuvaajan viileimmän ja nyt tulleen lämpöisimmän maaliskuun ero on alle 2 astetta.

Seuraavan kuukauden, siis nyt menossa olevan huhtikuun, ennustaminen on virhealtista. Moyhun sivulla oleva NCEP/NCAR-aineiston globaali päivälämpötilaarvo menee jotenkin eri tahdissa kuin tuo käyttämäni Nasan kuukausiarvojen taulukko, mutta nyt alku kuu huhtikuusta on maaliskuun keskiarvon tasolla. Jos tulisi ihan sama arvo sitten Nasallekin, niin sehän tarkoittaisi huhtikuiden aineistoennätystä sieltä lämpimämmästä päästä. Ettei tässä nyt viilenemistä arvaa ennustaa edes tuosta kuvan 4 kuvaajastakaan. Kun ei osaa sanoa, onko parin päivän heilahdus alas päin vain värähtelyä vaiko käännettä. Toki voimme reilun kuukauden päästä olla taas tältä osin viisaampia, JHS.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.