Taas tietojen valikoinnista


Aika äskettäinhän tästä samasta aiheesta on tullut kirjoitettua, mutta kun taas yllätyin, niin…

Kuva 1. Kuvankaappauslähde: https://notrickszone.com/2024/03/19/though-europe-was-mild-winters-been-a-beast-over-much-of-northern-hemisphere/

Törmäsin NTZ-sivustolla kuvan 1 käyrään. Ei siinä mitään muuten, mutta koko jutussa oli ajatuksena, että globaali merijään laajuus on kasvussa, kun itse olin aika äskettäin kirjoittanut juuri päinvastaisesta. Olinko syyllistynyt väärän tiedon levittämiseen?

Eihän siinä auttanut kuin alkaa selvittämään tilannetta. Ensimmäiseksi menin tuon linkkilistani merijääkuvan climate4you-lähdesivulle. Käyrät näyttivät olevan suurinpiirtein olettamallani tavalla, kuten kuvasta 2 näkyy.

Kuva 2. Kuvan lähdesivu: http://www.climate4you.com/SeaIce.htm

Nyt on sitten jäljellä se mysteeri, että mistäs tuo kuvan 1 käyrä on kotoisin ja miten se on saatu aikaiseksi. No sehän oli Nasan merijääsivulta (Linkki). Koska siellä kuvaajaan voi ottaa mukaan tai jättää pois erilaisia osatekijöitä, niin laadin sieltä kuvan 3 kuvaajan, jossa on samat osatekijät kuin kuvassa 1 ja lisäksi pitempiaikainen normaalihajonta-alue, joka on ilmeisen sama kuin kuvassa 2. Kuvan 3 selitteet vain ovat hiukka huonot tältä osin.

Kuva 3. Kuvalähde: https://nsidc.org/arcticseaicenews/charctic-interactive-sea-ice-graph/

Nyt näyttää siis siltä, että yhden vuosikymmenen (2011-2020, tuskin voi sanoa multidecadal) arktisen jään laajuuden keskiarvokäyrä on tosiaa vähäjäisempi kuin alkuvuoden 2024 käyrä. Vaan jos verrataan ilmastotieteellisesti edustavaan 30 vuoden jakson 1981-2010 keskiarvoon, niin merijää ei näyttäisi olevan erityisen laajaa. Onhan siinä toki pieni mahdollisuus käännepisteen saavuttamisesta jossain syklisessä ilmiössä, mutta eipä tuota vielä voi sanoa. Kymmenvuosijakso 2011-2020 menee kuitenkin tuon aiemman 30 vuoden keskiarvon alle, eikä vuodet ole veljeksiä.

Käyrässä ei siis ollut mitään vääristelyä, mutta se oli ilmeisen tarkoitushakuisesti valikoitu vahvistamaan vääristelyn puolelle menevää tekstiä ja kokonaisuus antoi väärän mielikuvan tilanteesta. Antoi ainakin minulle.

No minähän ajattelin, että pitää tuohon NTZ-linkkiin laittaa ainakin varoitus, vaan sehän oli jo siellä: ”Tarkistakaa faktat!” Gosselin on siis sellainen kosseli, että aina ei faktat vastaa toivekuvia. Vaikkei sivusto vastaakaan Roskasaitin laatuvaatimuksia, niin en poista linkkiä vaan katson varoituksen riittävän. Täytyyhän sitä olla monipuolisuutta aiheen tarkastelussakin ja NTZ:n lähteet ovat joskus vertaisarvioitujakin.

10 responses to “Taas tietojen valikoinnista

    • Siinä saattaa olla jotain käännettä, tai sitten heiluntaa, mutta koska ilmasto on globaali, niin pidän tuota linkkivalikoimassanikin olevaa globaalin jään laajuutta paremmin kuvaavana globaalin ilmaston osalta. Ei mene niin paljon poiminnaksi.

      Tykkää

      • ”Vaan jos verrataan ilmastotieteellisesti edustavaan 30 vuoden jakson 1981-2010 keskiarvoon…”

        Eikö vertailujakson pitäisi olla 1991-2020?

        Tykkää

  1. ”Vaan jos verrataan ilmastotieteellisesti edustavaan 30 vuoden jakson 1981-2010 keskiarvoon…”

    Eikö vertailujakson pitäisi olla 1991-2020?

    Tykkää

  2. Mielestäni kannattaa aina käyttää useampia kuin vain yhtä lähdettä kun yrittää muodostaa itselleen kokonaiskuvaa esimerkiksi ilmastoasoista tai yleensä mistä tahansa aiheesta. Eri analysoijat käyttävät dataa eri lähteistä ja prosessoivat sitä eri tavoilla. Arktisen alueen jään laajuuteen liittyen suosittelen esimerkiksi linkkiä https://rclutz.com/tag/arctic-sea-ice/ . Onhan noita monia muitakin, jotka asiasta kiinnostunut googlettamalla löytää.

    Tykkää

    • Jos käyttäisi toisia blogeja lähteenäni, niin sehän olisi helpostikin juuri sitä tietojen valikointia, josta juttukin kertoo (-;

      Minulla pääpaino on globaalissa merijäässä kun merijäästä puhutaan. Laiskuuskin sitten estää vaihtelemasta lähteitä mielen mukaan, että saisi toivomansa tuloksen.

      Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.