Voiko merivettä lämmittää pitkäaaltoisella ir-säteilyllä?


Jossain jo osin minulta unohtuneessa keskustelussa oli esillä väite, ettei CO2-takaisinsäitely voikaan lämmittää merivettä, kun se säteily absorboituu aivan siihen veden pintaan ja energia siirtyy haihtumalla pois. Tai jotain tuon suuntaista.

Asia ei ole missään tapauksessa niin yksinkertainen, kuin kesäisellä rannalla havaittu veden lämpeneminen auringonpaisteessa. Auringon lyhytaaltoinen sähkömagneettinen säteily, eli valo, tunkeutuu syvälle meriveteen ja tuossa rantaveden lämpenemisessä lämmittää sen kiinteän pohjan ensin, josta lämpö sitten siirtyy veteen. CO2-molekyyli lähettää pitkäaaltoista säteilyä, joka absorboituu erittäin tehokkasti myös ainakin nestemäiseen veteen.

Wongin ja Minnettin vuonna 2018 julkaistu tutkimus pyrkii kuvaamaan tuulettoman meren pinnan käyttäytymistä yöllä tulevan IR-säteilyn vaihdellessa ilman ja meren lämpötilan ollessa sama tai lähes sama (Linkki).

Kuva 1. Kuvankaappauslähde: https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/2017JC013351

Kuten kuva 1 kertoo, pilvipeite meren yllä lisää meren pintaan kohdistuvaa pitkäaaltoista säteilyä, mutta tutkijoiden mukaan pinnan lämpenemistä tasaa vähenevä lämpövirta yli 0,1 mm syvyydestä. Meren lämpeneminen on siis heidän mukaansa epäsuora ilmiö.

Toinen, puolalaisten tekemä, tutkielma vuodelta 2008 kertoo Baltianmeren saamasta pitkäaaltoisesta säteilylämmöstä (Linkki). Koko tutkielma on luettavissa, jos lataa/avaa sen PDF-tiedostona. Tutkielmassa on esillä Baltianmeren kartta, jossa vaihtelua eri alueiden välillä on runsaasti, mutta kaikki merialueet ovat saamapuolella pitkäaaltoisessa säteilyssä. Tämä tutkielma on minulle helpompi ymmärtää, kun merivesi on kylmää tässä tutkimuksessa, eikä kylmä vesi säteile niin paljon kuin lämmin vesi.

Vaikka varsinkin tuossa ensinmainitussa tutkimuksessa on vaikeastikin ymmärrettäviä kohtia, niin näiden kahden tutkimuksen valossa pidän melko varmana, että ilman CO2-lisäys voi jossainmäärin lämmittää myös merivettä. Mielenmuutokseni vaatisi tukimusnäytön, ettei CO2-takaisinsäteily toimi merellisessä ympäristössä. Sellaista ei ole tiedossani.

1 responses to “Voiko merivettä lämmittää pitkäaaltoisella ir-säteilyllä?

  1. Lämpösäteilyllä jota pilvistä tai oikeastaan mistään lähteestä tulle, ei pysty lämmittämään vettä, sillä lämpösäteily ei tunkeudu veteen.

    Ja varsinkaan merivettä, johon säteily tulee ylhäältä. Vinosti saapuva säteily heijastuu.

    Ainoastaan ylhäältä tuleva lämpösäteily voi hidastaa säteilyjäähtymistä mutta haihtumisen kautta tapahtuvaa lämmönsiirtoa se ei muuta, kuin korkeintaan suurentamalla haihtumista.

    Ja mainitakseni, CO2 ei emitoi varsinaisesti lämpösäteilyä, kuten eivät muutkaan ilmakehän kaasut. Ainoa lämpösäteilyä emitoiva aine ilmakehässä on vesipisarat.

    Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.