Ilmastonmuutoksen käyttö tekosyynä


Kuva 1. Kuvankaappauslähde: https://dailycaller.com/2023/08/18/we-are-not-learning-bjorn-lomborg-says-politicians-hide-behind-climate-change-to-duck-responsibility-for-failures/

Ainakaan minulla ei ole haluja jankata samasta asiasta toistuvasti. Niinpä kun WUWT-sivustolta havaitsin Bjørn Lomborgiin liittyvän kiinnostavan jutun (Linkki), niin kun ei sitten tullut mieleeni, että olisin ainakaan äskettäin kirjoitellut ilmastonmuutoksen hyödyntämisestä tekosyynä tekemättömyydelle, niin tästäpä sitä nyt sitten kirjoitan.

Mitä Lomborgin esimerkkitapaukseen Havaijilta tulee, niin siitähän on TkT Antero Ollilan kattava esitys olemassa (Linkki), joten en mene juurikaan yksityiskohtiin, vaan enemmän tekosyihin. Sanottakoon kuitenkin, että palava ruohikko oli vieraslajin kattamaa.

Mitä tulevaisuuteen varautumiseen tulee, niin suomalaisethan kuolisivat sukupuuttoon joka kevättalvi, jos täällä elettäisiin lämpimän ilmanalan elämäntavalla valmistautumatta talveen ja routaiseen maahan. Oppimestari talvi opettaa, kuten Siperiakin. Talven opetus vaikuttaa sitten siihenkin, ettei meillä metsätkään paljon pala, koska olemme valmistautuneet sammuttamaan kaikki metsäpalo. Tästä jo tulikin kirjoiteltua vähän aiemmin (Linkki).

Ilmastonmuutos on kuitenkin erinomainen tekosyy kaikelle, mitä ilmaston vaikutusalueella tapahtuu, siis käytännössä lähes kaikelle maapallolla tapahtuvalle. Ne kuvitteelliset ikuisen kesän odotuksessa eläneet suomalaisetkin voisivat todeta pakkaseen kuollessaan, että ”ilmastonmuutos aiheuttaa äärisäitä, ei me tälle mitään mahdeta”. Niinkuin ei pienehkön valtion asukkaat mahdakaan ilmastonmuutokselle juuri mitään, mutta aina voi tehdä valinnan, että kummanko valitsemme, varautumisen vai kuoleman. Suomalaiset ovat hyvin monissa asioissa valinneet varautumisen, vaikkei siitä nyt sentään ikuista elämää siunaannu, mutta aina seuraava sukupolvi pääsee jaloilleen kumminkin. Halvaksi se tulisi havaijilaisillekin käydä Suomessa katsomassa, mitä tulevaisuuteen varautuminen on, verrattuna siihen, ettei varaudu. Talven pakkasiin varautumista ei Havaijilla tietenkään tarvitse tehdä, mutta järki-ihmiset nyt osaavat soveltaa toimivat esimerkit omiin olosuhteisiinsakin.

Venäjä sota Ukrainassa nyt taitaa olla sellainen uutisaihe, missä ei ilmastomuutosta ole korostettu, mutta kyllä se hyvin monissa asioissa on esillä, kuten siirtolaisuudessa monista pienen hiilijalanjäljen maista pohjoisille alueille suurempaa hiilijanjälkeä jättämään. Ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta päinvastainen suunta olisi ilmeisesti edukkaampi, mutta kun ilmastonmuutos on niin hyvä tekosyy…

Linkkejä aiheeseen

https://dailycaller.com/2023/08/18/we-are-not-learning-bjorn-lomborg-says-politicians-hide-behind-climate-change-to-duck-responsibility-for-failures/ (Linkki) Harold Hutchisonin artikkelin alkuperäisversio.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Bj%C3%B8rn_Lomborg (Linkki) Lomborgista Wikipediassa.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.