Huolestuttavia uutisia tuulivetyrintamalta


Vedyn käyttö kivihiilen tilalla erilaisissa metallurgisissa ja energiasovelluksissa on ollut esillä Suomessakin ainakin suunnitelmien tasolla (Linkki). Puhutaan vetytaloudesta, ehkä vielä tarkemmin vihreästä vetytaloudesta. Ei se silti ihan varmaa ole, että Suomessa onnistuttaisiin. Eläkkeelle jo siirtynyt metallialan diplomi-insinööri kertoi minulle, ettei vedyn käyttö hiilen korvaajana teräksen tuotantoketjussa ole mitenkään todennettu, siis suuren mittakaavan esimerkit puuttuvat.

Nyt Australiasta kuuluu ikäviä uutisia tuulivetyrintamalta Eric Worrallin artikkelin mukaan (Linkki). Kanadalainen kaasuyhtiö Atco on peruuttanut aikeensa rakentaa Australiaan 10 MW teholla vetyä tuottavan elektrolyysilaitoksen huolimatta Australian uusiutuvan energian viraston (ARENA) lupaamasta parin kymmenen miljoonan dollarin tuesta.

Australialla ja Suomella on tietenkin lukuisia eroja, mutta tässä yhteisenä piirteenä on suuri maapinta-ala ja tuulivoiman käyttöaie vedyn tuotantoon. Vedyn tuotanto ei siis ole esimerkin valossa aina kannattavaa sielläkään, missä tuulivoimalakeskittymä olisi jo valmiina. Ongelmallisinta olisi ollut vedyn toimittaminen sitä tarvitseville toimijoille.

Yksittäistapaushan tämä tietenkin on, mutta onhan tässä kuitenkin vähän syytä huolestuakin. Mittakaavaltaanhan tämä Australian suunnitelma oli kohtuullisen vaatimaton, mutta kun isompaakaan laitosta ei Australiassa taida olla näkyvissä, niin kyllä se jonkinlainen viesti epävarmuudesta kuitenkin on.

Epäilyttävä seikka tässä Australian tapauksessa on sekin, että vedyn tuotantoon oli luvattu veronmaksajien rahaa. Sehän suoraan kertoo, ettei tuulivedyn tai vihreän vedyn valmistus ole mitenkään markkinataloudellisesti houkuttelevaa. Ei siis sellaisellekaan alueelle, jos potentiaalisia ostajia olisi lähistöllä.

Kuva 1. Metaanista vetyä valmistava vedynvalmistuslaitos. Kuvan tekijäviite: Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1207410

Linkkejä aiheeseen

https://reneweconomy.com.au/australian-green-hydrogen-project-scrapped-due-to-transport-costs-pumped-hydro-on-hold/ (Linkki) Worrallin artikkelin pohja-artikkeli.

https://www.agig.com.au/media-release—atco-and-agig-for-green-hydrogen-production (Linkki) Päiväämätön suunnitelmauutinen.

https://www.pv-magazine-australia.com/2023/07/27/atco-shelves-western-australia-green-hydrogen-project/ (Linkki) Suunnitelman hyllytysuutinen.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.