Nasa: Suomi on hiilinielu


Phys.org uutisoi Nasan avaruudesta käsin tekemästä CO2-määrityksestä (Linkki), josta tehdyssä kuvassa näkyy maakohtaisesti CO2-tase. Kuvankaappaukseni sivulta näkyy kuvassa 1.

Kuva 1. Kuvankaappauslähde: https://phys.org/news/2023-03-nasa-space-mission-stock-carbon.html

Kuvassa 1 siis Nasan esitys eri maiden CO2-tuotannosta ja kulutuksesta, siis päästöistä ja nieluista. Ruskeat maat ovat CO2:n nettopäästäjiä, vihreä nettonieluja ja tarkempi värien tulkinta on kartan alapuolella. Maailman CO2 tuotannon huiput osuvat Kiinaan ja USA:han. Kanada ja Venäjä ovat nieluina kärjessä. Johtavat EU-maat ovat CO2-nettotuottajia, Suomi, Ruotsi ja muutama entisen Neuvostoliiton ja Itä-Euroopan maa on CO2-nettonieluja EU-alueella. Lisäksi kiinnittää huomiota, että Amazonin alueen ”maailman keuhkot” tuottavat hiilidioksidia ilmakehään. No niinhän ne ihmisen keuhkotkin tuottavat.

Kun sitten muistelee Suomen ilmastopolitiikkaa, niin koskaan en muista ympäristöministerin tai vastaavan päättäjän sanonee, että ”Vaikka Suomi onkin CO2-nielu, niin meidän pitää maksaa päästöistämme, koska…” Siis tähän nettonielukysymykseen ei ole juurikaan törmännyt puhumattakaan, että päästöjä tuottavat EU-maat kompensoisivat meille tätä tilannetta.

Kokonaisuutenaankin EU näyttäisi olevan matalapäästöinen alue verrattuna Kiinaan. Tosin kartassa väri ei ole neliökilometriä, vaan maata kohti. Siten erillisten keskisen Euroopan maiden päästöt olisivat tummempia, jos ne olisivat yhtä maata. Vaan teollisuuttahan on siirretty EU-alueelta Kiinaan, niin että on saatu globaaleja päästöjä kasvatettua vihreän hiilivuodon muodossa.

Mitäpä tässä? No sitä, että globaalissa ilmastopolitiikassa on ilmeisen vaikeaa toteuttaa tasapuolisutta ja oikeudenmukaisuutta, kun maat ovat ilmasto-oloiltaankin erilaisia. Hieman herää epäilys, että Suomen puolesta on ollut neuvottelemassa turhan usein joku vihreä, jolle oma maa ensin -ajattelu on rasimin luokkaa olevaa hirveyttä. Jos muuta maat ovat osanneet vetää kotiinpäin, kuten ilmasto-oloiltaan meihin jokseenkin verrattava Ruotsi, niin maksumieheksihän siinä sitten on jouduttu. Vastaisen varalle saattaisi myös ympäristöministeriön toimintojen hajauttaminen olla paikallaan.

Advertisement

2 responses to “Nasa: Suomi on hiilinielu

  1. Tuotakoon tässä esille MTV:n tänäisistä lähetyksistä Markku Ollikaisen näkemys, että Keski-Euroopassa on monessa maassa suuremmat hiilinielut kuin Suomessa, eikä Nasan karttaa voi tulkita niin, että Suomi olisi hiilinielu.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.