Ilmastonvakiointitoimien tehokkuutta ei osata mitata


Voi tätä surun päivää. Lokakuun loppupuolella (24.10.2022) kaipailin ilmastonvakiointikustannusten kvantitatiivista tarkastelua, niin että jos jotain investointia perustellaan ilmastonvakioinnilla, niin siitä olisi sitten olemassa myös laskelma, jossa kustannus suhteutettasiin päästöjen vähennemiseen ja keskimääräiseen vähennykseen samalla rahalla yms. No nyt sitten Science Daily uutisoi (Linkki), ettei edes ole kunnollisia mittareita, joilla voitaisiin todentaa yksittäisten ilmastonvakiointitoimien tuloksia. Ruotsalaisten tutkijoiden tutkielmasta onkin koko teksti tarjolla (Linkki), niin että olkaapa hyvät.

Tilanne on siis vähän sen kaltainen, että kun ilmastopoppamies tansii tehtaan pihalla ja sanoo kasvihuonekaasujen vähenevän, niin mittausta ei tehdä riittävän paikallisesti, että voitaisiin todentaa, paljonko poppamies sai tulosta aikaiseksi päästöjen vähentämisessä. Rahallista tulosta tietenkin tulee, mutta se ei ole tässä nyt tähtäyspisteessä.

Kyllä tämä nyt on näin YK-ilmastokokouksen aikana todella masentavaa (Linkki). Linkitän vielä Pariisin ilmastosopimuksen Wikipedia-artikkeliin (Linkki) ja laitan kuvan ihmisistä, joiden olisi luullut tietävän, miten kasvihuonekaasupäästöjen vähennystoimet pitää mitata. Verrattuna Sharm el-Sheikhiin kokoontuneisiin tietämättömiin, kuvan ihmiset ovat sentään liikkeellä lihasvoimalla ja omalla kustannuksellaankin.

Photo by Robin Erino on Pexels.com
Advertisement

2 responses to “Ilmastonvakiointitoimien tehokkuutta ei osata mitata

 1. Laskuharjoitus. Yksinkertainen.
  Otetaan neljä päivää tai viikkoa tammikuusta. Niistä
  – yhtenä on lämpö noin -1 C
  – toisena +/- 0 C
  – kolmantena +1 C
  – neljäntenä -20 C.
  Tästä voi ja lasketaan keskiarvoja ja tulos on -5 C. Siis keskiarvoinen sää on -5 C tammikuussa monellakin paikkakunnalla eteläisessä suomessa. Ja näin on pidemmissä mittaussarjoissa kirjoitettu jo ikivanhoihin koulukarttoihinkin.
  Mutta nykyisin ilmastovakioijat on kauhuissaan, kun lämpö on 3 viikkoa yli tuon tai viikon alle tuon. On kaikki niin niin epänormaalia ja äärisäätä.

  Ja varmasti myös tänä jouluna myös joulukortit todistaa vastaansanomattomasti, että ennen ajettiin aina iloisesti reellä lumihankien keskellä jouluna.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.