Ilmastohistorian muutos voi tapahtua tänäänkin?


WUWT-sivustolla uudessa artikkelissa kerrotaan miten EPA:n esitys menneisyyden helleaalloista on muuttunut (Linkki). Tuon artikkelin kommenteista löytyy myös linkki parisen vuotta vanhaan artikkeliin (Linkki), jossa alkuperäinen lämpöaaltoindeksikuvaaja on näkyvissä.

EPA ei ole ilmastotieteellinen organisaatio, vaan USA:n ympäristönsuojeluvirasto (Linkki). Helleaaltoindeksikuvaaja on saattanut olla sen omaa tuotantoa ja se on nyt sitten todettu epäsopivaksi esitettäväksi organisaation sivuilla. Olennainen kysymys onkin, että miksi helleaaltoindeksikuvaaja on ollut epäsopiva tai vanhentunut. Jos tarkoitus on ollut hävittää näkyvistä 1930-luvun USA:n helleaallot, niin silloinhan tuo Larry Hamlinin artikkeli on paljastamassa mädännäisyyttä tjsp. Minulla ei ole tällä haavaa tietoa, miksi muutos on tehty, mutta kieltämättä tuossa on epäilyksille tilaa. Että saataisiin kaikki ihmiset mukaan ilmastonvakiointitalkoisiin, on hyvä jättää kertomatta, että aiemmin on ollut vielä vaihtelevampaa säätä. Muutoinhan julkaisijan olisi hyvä kertoa, miksi muutos on tehty.

Itse olen vähäisessä määrin havainnut NASA:n GISTEMP-taulukon menneisyyden muuttelevan kuukaudesta toiseen. Isompi muutos oli sitten versiopäivitys. Paha mennä sanomaan, että kyse olisi tarkoitushakuisesta menneisyyden peukaloinnista. Uudet algoritmit nyt vaan antavat vähän erilaisia tuloksia kuten vähäisemmässä määrin uudelleenlaskentakin.

Varsinkin Tony Heller on toistuvasti esittänyt raakadatan ja jalostetun aineiston välisiä eroja, joissa menneisyys on jäähtynyt. Hänet mainitaan myös tuolla WUWT-artikkelin kommenteissa. En ollenkaan epäile, etteikö moisia eroja olisi, siis en epäile Hellerin väärentäneen mitään. Vaan vahvempi näyttö siitä, että oikaisut ovat tarkoitushakuisia olisi mielestäni vasta se, että raakadatailmastotieteellä saataisiin aikaan ennustekykyisempiä malleja. Olen nimittäin itse havainnut, että noissa aineistoissa on asemakohtaisesti oikaisuista johtuvia lämpötilatrendin muutoksia kumpaankin suuntaan, ei pelkästään menneisyyden jäähdyttämiseksi tehtyjä oikaisuja.

Ainakin osa ongelmaa on huono tiedottaminen ja tiedekuplan sisällä keskustelu.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.