Tuulipuistoilla CO2-päästöihin lisäystä?


Sattuipas WUWT-sivustolta silmään Eric Worrallin artikkeli tutkimuksesta (Linkki), josta Worrall päättelee, etteivät uusiutuvat energiamuodot saa aikaan hiilidioksidipäästöjen vähenemistä. Worrallin artikkelissa on pääpaino tuulivoimassa, josta itsekin tässä vain kirjoitan. ÓhAiseadhan ja kumppaneiden tutkielma on kokonaisuutenaan luettavissa netissä (Linkki).

Miksi sitten tuulipuisto ei vähentäisikään CO2-päästöjä, kuten tarkoitus on? Tuotettu sähkö on kyllä syntynyt hiilineutraalisti tietyllä tavalla tarkasteltuna, mutta tuulivoimaloiden sivuvaikutuksena maaperä voi lämmetä yöaikaan. Tämän lämpenemisen seurauksena maaperäbakteerien toiminta voikin tuottaa merkittävän CO2-päästölisäyksen, jota ei olisi ilman tuulivoimaloita. Tässä tuo viitattu tutkielma nojaa ainakin lämpenemisen osalta Armstrongin ja kumppaneiden tutkielmaan vuodelta 2013 (Linkki).

Yöaikaan siis tuuliroottorit sekoittavat lämpimämpää ilmaa niiden lapakorkeudelta maan pinnalle, joka sitten lämmittää maaperääkin. Noissa tutkielmissa en havainnut viittauksia mihinkään pitkäaikaiseen mittaussarjaan, joten kysymysmerkki otsikossanikin on paikallaan.

Suomen oloissa tuulipuiston lämmitysvaikutuksen voisi saada esille ihan ilmavalokuvista, jos lumi sulaisi aiemmin pois tuulipuiston alueelta kuin lähistön vastaavasta maastosta. Aina tietenkin parempi, jos tietoa alettaisiin kerätä jo ennen koko tuulipuiston pystytystä ja myös maaperämittauksin useamman vuoden ajalta.

Vastaava ilmakerrosten sekottuminen tuskin aiheuttaa vastaavaa hiilidioksidilisäystä merellisissä olosuhteissa, mutta jos pinnan lähelle tulee lämpimämpää ilmaa, niin onhan siinä mahdollisuus, että vesihöyryä jotuu ilmaa enemmän kuin luonnonoloissa. Ja vesihöyryhän on ilmassa säteilylämmöneriste eli ns. kasvihuonekaasu.

Vaikka en siis vielä pidäkään näyttöä erityisen varmana, olisi se varsin murskaava tulos tuulivoimateollisuudelle, jos sen tuottama sähkö olisi satunnaisluonteensa lisäksi vielä reippaasti CO2-päästöjä aiheuttavaa. Vahingon rajoittamiseksi pitäisi nykyiset tuulivoimalat pysäyttää yöksi ja lopettaa uusien rakentaminen.

4 responses to “Tuulipuistoilla CO2-päästöihin lisäystä?

  1. Totta, että luonnossa tapahtuvat vaikutukset voivat olla hyvinkin arvaamattomia. Juurikin ilmasto- ja luontokatopelottelijat on lahjakkaista keksimään potentiaalisia pelottavia vaikutussuhteita. Sananovat niin lapselle pelkoa herättävästi kaikenlaisia mörkömielikuvia: että jos niin tapahtuu, niin edelleen voi tapahtua, ja sitten ellei maailmanloppu, niin ainakin nykysivilisaation loppu. Erityisesti Greenpeace-klaani on erikoistunut alaan. Ja vaikeahan on kategorisesti kiistääkään, kun tosiaan kaikenlaista voi tapahtua.

    Well, yritin liittää oheen kuvan pääenergialähteidemme materiaalikuluista (jonka lähdettä en valitettavasti muista), mutta on edelleen likipäin totta.

    Esim tuulivoima vaatii tuossa taulukkokuvassa noin kymmenen kertaa enemmän betonia ja terästä, kuin vaihtoehtoiset ydin- ja hiilivoimat. Samaa energiamäärää kohden siis. Jossainhan ne on tuotettu hiilidioksidia tuottaen nuo betonit ja teräkset. Lisäseurauksina myös toki kymmenkertaiset kaivosalueet ja tiet ja kuljetuvälineiden tarve ym.

    Yksi hiilidioksidi-hujahuksista maailmassamme, on muovien kierrätyksen maksimointiyritykset. Muovien sofistikoitu erilliskeräys ja muka jalostus, kuluttaa paljon enemmän energia ja työtäkin kuin yksinkertainen hyötykäyttö energiaksi jätepolttolaitoksissa.

    Toki jätekäsittelyfirmoja homma kiinnostaa, jos ne saavat kasvavia rahakakkuja. Näin vaikka siis yhteiskunta saa vain tappioita, lisää hiilidioksidipäästöjä, liikennettä ja pienpäästöjä. Ja hiilidioksidi lisääntyy, vaikka toisin oli kai tarkoitus. Jos joku halusikin ratkaisun, niin moni busineksessa ja aatemaailmassa elää juurikin ongelmien säilymisen voimalla. Ratkaisu voisi olla pahinta mitä olla voi monellekin organiaatiolle tapahtua.

    PS: On toki olemassa paikkoja ja muovijakeita, joita kannattaa uudelleenjalostaa. Ja nämä lähteet yritykset hoitaa kyllä ihan mielellään.

    Liked by 1 henkilö

  2. Tänään Mtv-uutiset kertoi hyvin perustein, että laajentunut (viherihmisten) suosima avocadojen viljely syö vesivaroja ja vesipula on päällä (mm) Portugalin Algarvessa. Avocado syö vettä esim ainakin neljä kertaa enemmän kuin vaikkapa vanhat appelsiinilehdot. Ihan uskottava uutinen, näinhän on tapahtunut kautta aikain monien viljelytapojen suhteen.
    Kummaa, että toimittaja Mäki-Petäjä hyvän uutisensa loppuun laittoi ikäänkuin ’paikallisen’ luonnonsuojelujärjestön naisen sanomaan: ”Tätä se ilmastomuutos tekee”. ? Aha? Vai niin? Vai niin asiat kääntyy ilmastomuutosjutuiksi hupskeikkaa joissain laatumedian toimittajien käsissä. Tätä viimeistä lausetta lukuunottamatta, uutinen oli ilmeisen oikein. Vaikka olisikin voinut toivoa parempaa tietoa mm. alueen pohjavesien käytöstä.
    Kuka haluaa arvailla, että miten tämä vaikuttaa alueen hiilidioksiditaseesen.

    Liked by 1 henkilö

    • Avokadon viljelystä ei minulla ole mitään käsitystä, mutta kyllähän tuo ilmastonmuutos olisi tässä varmaan mitattavissa, jos vain sitä vanhaa mittausaineistoa löytyisi. Portugali saattaa olla sellaisella vyöhykkeellä, jossa kuivuus lisääntyy, vaikkei se globaali trendi oleikaan. Hiilidioksidin lisäys on oletettavasti Portugalissa sama kuin muuallakin. Se lisäyshän sitten vähentää yleensä kasvien vedentarvetta, avokadosta en tiedä.

      Tykkää

      • Vesa Tanskanen, sähköpostin kautta:
        Ehkä olisi pitänyt paremmin konkretisoida uutista. Siinä usea maanviljelijä ja muu varsinainen vesiasiantuntija kertoi juurikin tuosta valtavasti kasvaneesta kastelutarpeesta. Joka johtui nimenoamaan viljelyn laajasta muutoksesta janoiseen avocadoon. Vastaavaahan on tapahtunut monasti eri puolilla maailmaa. Samoin muukin ihmisten veden käyttö on moninkertaistunut vaikkapa hyvistä syistä hygienian parantamiseksi. (Ja toki hotellien ja rikkaiden nurmikoiden kastelu on välttämätöntä.) Asiantuntijat eivät mitenkään vihjaisseet, että sademäärät tms. olosuhteet olisi muuttuneet, mutta pohjavesien liikakäyttö huolestutti.
        Mutta sitten siihen oli ympätty ihan asiantuntematon lausuma ilmeisen tietämättömältä mutta hyvinkin ideologiselta ’paikalliselta luonnonsuojelijalta’. Varmaan löytyy Algarve avocado avainsanoilla MTV-Katsomosta, jos on sinne linkkautunut.
        Tommonen linkki:
        https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/avokadojen-viljelyn-lisaantyminen-portugalissa-on-johtanut-vesipulaan-vetta-ei-ole-riittavasti-arkielaman-tarpeisiin/7956786#gs.j8hkrs

        Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.