Nollatutkimukselle tilausta?


Kuva 1. Pävittäinen merenpintakorkeus Honolulussa. Lähde: http://uhslc.soest.hawaii.edu/data/

Kuva 1. Pävittäinen merenpintakorkeus Honolulussa. Lähde: http://uhslc.soest.hawaii.edu/data/

Uudessa merenpintamittauksia arvioivassa tutkimuksessa on löydetty historiallisen mareografiaineiston virhe (Linkki), joka on suuruudeltaan 0,1 ± 0,2 mm/vuosi. Tämä tulos ei poissulje mahdollisuutta, että tarkka virheen määrä olisikin pyöreä nolla. Joka tapauksessa nyt löydetty virhe on enimmilläänkin niin pieni, ettei sillä voi selittää kovinkaan isoa osaa satelliittimittausten ja mareografimittausten eroista.

Havaijin yliopiston tri Thompsonin johtaman tutkimuksen eräs päätelmä oli, että meren pinta todennäköisesti kohosi 1900-luvulla yli 1,4 mm vuodessa, parhaan arvion ollessa 17 cm koko vuosisadalle.

Vertailun vuoksi poimin Havaijin yliopiston tiedostoista Honolulun päivittäiset merenpintamittaukset kuvaan 1. Kohoamisnopeus on 1,4 mm vuodessa. Selitysaste on ”vain” 0,35:n luokkaa, mutta tämä johtunee siitäkin, että arvoissa on mm. luontaista kausivaihtelua, jota trendiviiva ei selitä. Vuosiarvojen selitysaste olisi jo parempi, kuten kuva 2 kertookin. Mitään erityistä kiihtymistä ei tuossa kuvaajassa näy. Kaiken lisäksi Honolulu on Grönlannin sulamisvesien osalta aluetta, jossa meri kohoaa keskimääräistä enemmän.

Kuva 2.

Kuva 2.

Havaijin yliopiston tutkimustulokset antaisivat parhaimmillaankin varsin vähäisen oikaisun pitkäaikaisesti toimineiden mareografien keskiarvotulokseen globaalin merenkohoamisen osalta. Havaijilla sijaitsevan Honolulun mareografimittaustulokset suorastaan haastavat tehdyn päätelmän merenpinnan alimmasta kohoamisnopeudesta 1900-luvulla mm. siksi, että Honolulun kuvaaja on kohtuullisen suoraviivainen, eikä siinä myöskään näy tutkimuksessa oletettua Grönlannin sulamisvesien kohottavaa vaikutusta.

Linkkejä

http://www.hawaii.edu/news/2016/10/03/historical-records-may-underestimate-global-sea-level-rise/ (Linkki) Lehdistötiedote, jossa karttakuva Grönlannin sulavesien oletetusta vaikutuksesta merenpintaan.

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/10/161003184443.htm (Linkki) Science Dailyn uutinen asiasta.

2 responses to “Nollatutkimukselle tilausta?

  1. ”Havaijin yliopiston tri Thompsonin johtaman tutkimuksen eräs päätelmä oli, että meren pinta todennäköisesti kohosi 1900-luvulla yli 1,4 mm vuodessa, parhaan arvion ollessa 17 cm koko vuosisadalle.”

    Vielä olennaisempaa on, että käyrässä ei ole käytännössä minkäänlaista korrelaatiota CO2:n tai lämpötilan kanssa. Tasainen nousu puhuu sen puolesta, että kyse on riippumattomasta ilmiöstä.

    Liked by 1 henkilö

    • Jotain tuollaista vauhtiahan meri on kohonnut ”aina”, eli viime vuosituhansina.
      Jossain alkuaikojen artikkelissani laskeskelin sitäkin, paljonko hiilidioksidin liukeneminen kohottaisi merta. Ei merkittävästi. Eikä varmaan vaikuta paljoa juuri muutenkaan.

      Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.