Arktinen merijäätilanne nyt


Kuva 1.

Kuva 1.

Kuva 2.

Kuva 2.

Se on taas syksy alkamassa. Pohjoinen merijää on lähellä tämänvuotista minimiään, kuten kuvista 1 ja 2 voi havaita. Saattaapa olla, että merijäät ovat jo lähteneet kasvuun, kuten NoTrickZone jo muutama päivä sitten ounasteli (Linkki). Kuvassa 2 näyttäisi NOAA:n aineistossa olleen loivaa kasvua merijään peittävyydessä jo miltei viikon ajan.

Tietotekniikasta kiinnostuneille kerrottakoon, että kuvan 2 ”suurennos” kuvasta 1 on saatu aikaan siten, että alku- ja loppuvuoden rivit on piilotettu OpenOffice Calcin taulukossa, jolloin uudelleen piirtyvään kuvaajaan jää vain näkyvien solujen arvot. Ylimpänä näkyvä keskiarvokäyrä on vuosilta 1981…2010 ja siinä näkyvät tikut ovat aineistossa ilmoitetusta keskihajonnasta saadut virhepalkit (±1 STD).

Kuvasta 3 näkyy, että merijään tilavuus on viimeisen kuukauden aikana jokseenkin poikkeuksellisesti romahtanut, mutta kuitenkin sekin näyttää kasvun merkkejä viime päiviltä. Kuvaan olen merkinnyt kolme Kanadan pohjoisen saariston salmea, joiden sulana olemisella on ollut merkitystä purjehtijoille.

Kuvan 4 vertaaminen kuvaan 3 saattaa hieman hämmentää, sillä juuri ympyröimässäni Victoriansalmessa näyttää kuvassa 3 4 olevankin jäätä. Kyse voi olla ihan yksittäisestä virheestäkin, mutta joka tapauksessa kuva 4 esittää jään peittävyyttä, joka ei vaadikaan paljoa jään tilavuutta. Kumpikin kuva antaa silti pohjoisen merijään määräksi selkeästi alle keskitason tilanteen.

Kun viittasin yllä mahdolliseen virheeseen, niin Cryosphere Today -sivuston jään määrittämiseen käyttämä satelliitti (tai sen ilmaisin) on seonnut täysin. En kuitenkaan ole voinut varmistua, että se aiheuttaisi virhettä oikean palstani kuvalinkin globaaliin merijäämittariin. Uskottavasti globaali merijääkin on nyt keskimääräistä vähemmässä.

Kuvan 3 salmet olivat siksikin kiinnostavia, että olen seurannut seikkailijoiden laivan matkaa koillisväylältä luoteisväylälle. Nyt he ilmoittavat päässeensä tavoitteeseen (Linkki), läpäisseet molemmat väylät yhden kesän aikana. Onnea seikkailijoille! Jos he nyt sitten hukkuisivat jonkin hurrikaanin häntään pohjoisella Atlantilla, niin se olisi jo huonoa tuuria. Tosin hyvä tuuri kuulemma tulee ankarasta harjoittelusta, joten todennäköisestikään huono tuuri ei satu tämän laivan kohdalle tällä purjehduksella.

3 responses to “Arktinen merijäätilanne nyt

  1. Ihmettelin joskus sen NSIDC:n kuvan jäätietoja kapeikoissa, jollekkin ilmatieteenlaitokselle s-postilla ja sain vastauksen joltakin tutkijalta jonka nimi on hukkunut kovalövyltä.
    Kuvaan kuulemma tulee kapeikoissa virhe heijastuksia maalta, vaikka jäätä ei alueella olisikaan. Sain myös www osoitteen jonka kuva on suoraan satelliittikuvasta peräisin. Tässä kuvassa on eilenkin kanadan salmet auki, mutta jään määrä on noussut 0,1 milj.km2 (nyt 4,3)

    osoite on : http://www.nsidc.org/data/masie/index.html

    Tykkää

    • Kiitos tiedoistasi. Eihän tuo seikkalijaporukkakaan pystynyt näkemään sitä jäätä takanaan, vaan perusti väitteensä jonkun muun tarjoamiin tietoihin. Joka tapauksessa Barrowin suunnalla on merijäätä tuossakin kartassa. Sehän oli yksi niistä seikkailijoiden mainitsemista jäätymispaikoista. Salmet ovat kaiketi edelleen vapaat.

      Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.