Viimeinen toiminnassa ollut kivihiilikaivos suljettiin Britanniassa


Kuva 1. Hiilen tuotanto Britanniassa. Lähdeviite: "UK Coal Production" by Plazak - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:UK_Coal_Production.png#/media/File:UK_Coal_Production.png

Kuva 1. Kivihiilen tuotanto Britanniassa (ja maahantuonti). Lähdeviite: ”UK Coal Production” by Plazak – Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons – https://commons.wikimedia.org/wiki/File:UK_Coal_Production.png#/media/File:UK_Coal_Production.png

Brittiläisen Daily Mailin nettilehteä selatessa silmiini sattui uutinen Britannian viimeisestä kivihiilikaivoksesta (Linkki), joka nyt suljetaan. Ensimmäiseksi mieleeni nousi ilmastonmuutos ja toiseksi Thatcher ja se, että näistä syistähän tuo loppu varmaankin tuli.

Margaret Thatcher toki mainitaan em. artikkelissa, mutta vain kommenttiosuudessa häntä syytetään tästä lopputuloksesta. Jos katsomme kuvaa 1, niin siitä näkyy selvästi, että Britannian hiilituotanto alkoi laskea jo 1950-luvun lopulta, ja täti-Thatcher näkynee vain vuoden 1983 tietämissä olevassa notkahduksessa. Ammattiyhdistys otti siipeensä, mutta kyse oli joka tapauksessa kuolevasta alasta. Laivasähköttäjät tietänevät kertoa tästä lisää ammattiyhdistysnäkökulmasta.

Kuva 2. Nyt suljettu Kellingleyn kivihiilikaivos. Lähdeviite: "Kellingley Colliery from the M62" by Mtaylor848 - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kellingley_Colliery_from_the_M62.jpg#/media/File:Kellingley_Colliery_from_the_M62.jpg

Kuva 2. Nyt suljettu Kellingleyn kivihiilikaivos. Lähdeviite: ”Kellingley Colliery from the M62” by Mtaylor848 – Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons – https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kellingley_Colliery_from_the_M62.jpg#/media/File:Kellingley_Colliery_from_the_M62.jpg

Ehkä hieman yllättäen ilmastoa ei edes mainita Daily Mailin artikkelissa.  Eikäpä ilmastopoliittisiin syihin olisikaan voitu juuri vedota ennen vuotta 1980, johon mennessä kansallisesta tuotantohuipusta oli tultu jo alas puoleen väliin. Kuvan 1 maahantuontikäyrä sitten lopuilleen todistaa, ettei kivihiilituotanto Britanniassa loppunut pelkästään ilmastosyihin, jos vaikka niilläkin on osuutensa ollut. Eihän kivihiilen maahantuontia olisi juuri esiintynyt, jos maan oma kivihiilituotanto olisi ollut kilpailukykyistä. Britannian maaperässä on edelleen kivihiiltä, mutta sitä ei kannata hyödyntää.

En ihmettele, jos löytyy poliitikoita, jotka pyrkivät ottamaan itselleen kunnian fossiilisen kivihiilen tuotannon lopettamisesta Britanniassa, mutta heidän ja ilmastoperustelujen osuus on kaiketi ollut toissijaista tässä kehityksessä. Britannian energiaministeri Rudd lupaa lopettaa kivihiilivoimalat maastaan vuoteen 2025 mennessä (Linkki). The Guardianin artikkelissa mainitaan ilmastonmuutos ja onhan Rudd myös ilmastonmuutosministeri! Mitä tuossa artikkelissa ei taas mainita, niin on kivihiilikaivostoiminnan loppuminen koko maasta, lukuunottamatta vähäisia avolouhoksia. Silloinhan maakaasuun ja ydinvoimaan siirtyminen on hyvinkin perusteltua.

Maailma muuttuu ja aiemmat varannot saattavat ehtyä. Loppujen lopuksi maailmassa ei taida olla ainoatakaan mineraalikaivosta, jota olisi hyödynnetty monia satoja vuosia ja jatkettaisiin yhä sen käyttöä nykytekniikalla. Antiikin aikaan tätä saattoi esiintyä, kun louhintamenetelmätkin olivat alkeellisempia.

Tulevaisuutta on aina vaikea ennustaa, jos vielä pyrkii osuvuuteenkin, mutta voisipa arvella, ettei Britanniassa kivihiilen louhintaa koskaan enää suoriteta perinteisellä menetelmällä, jossa miehet laskeutuvat kaivoskuiluihin. Uusia teknologioita voi sen sijaan kehittyä (Linkki), joilla pystytään hyödyntämään nyt liian kalliiksi todettuja esiintymiä. Esimerkiksi voimakkaasti kehittynyt säröttämistekniikka saattaisi antaa ratkaisevan lisäpotkun kivihiilen kaasuttamiselle esiintymässään. Kaivoksen tuotantoa hyödyntävä voimalakaan ei tällöin olisi kivihiilivoimala, vaan kaasuvoimala.


Kuva 3. Lähdeviite: ”UCGprocessfigure-01” by Bretwood Higman, Ground Truth Trekking – http://www.groundtruthtrekking.org/WildResource/Issues/UndergroundCoalGasification.html. Licensed under CC BY 3.0 via Commons – https://commons.wikimedia.org/wiki/File:UCGprocessfigure-01.png#/media/File:UCGprocessfigure-01.png

Linkkejä

https://en.wikipedia.org/wiki/Kellingley_Colliery (Linkki) Artikkeli englanniksi Kellingleyn kivihiilikaivoksesta.

https://en.wikipedia.org/wiki/Coal_mining_in_the_United_Kingdom (Linkki) Artikkeli englanniksi Britannian kivihiilituotannosta.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Margaret_Thatcher (Linkki) Artikkeli Margaret Thatcherista.

https://en.wikipedia.org/wiki/Underground_coal_gasification (Linkki) Artikkeli englanniksi kivihiilen kaasutuksesta maan alla.

1 responses to “Viimeinen toiminnassa ollut kivihiilikaivos suljettiin Britanniassa

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.