Kenties järkevä ilmastoaloite 4/1000


Kuva 1. Suorakylvettyä soijaa. Kuvalähde: USDA NRCS Photo Gallery: NRCSMD83008.tif/Wikipedia

Kuva 1. Suorakylvettyä soijaa. Kuvalähde: USDA NRCS Photo Gallery: NRCSMD83008.tif/Wikipedia

Ranskalaiset ovat huomanneet, että maaperässä on niin paljon hiiltä, että 4‰ vuosilisäys maaperän hiilivarantoihin vakioisi ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden. Tästä on saatu aikaan projekti nimeltä 4 pour 1000 (Linkki). Suomen maatalousministeriö ilmoittaa Suomen allekirjoittaneen tämän aloitteen Pariisin ilmastokokouksen yhteydessä (Linkki).

Miltei kaikkeen ilmastovakiointiin sisältyy numeroilla hämääminen: vähäinen valtamerien pintaveden pH-muutos ilmoitetaan konsentraatiomuutosprosentteina, että saadaan isompia lukemia, jäätiköiden poikiminen ilmaistaan gigatonneina, että saadaan miljoonasosan muutos näyttämään massiiviselta jne.  Niinpä tässäkin aloitteessa pyritään mitä ilmeisemmin hämäämään laskutaidotottomia ja tietämättömiä. Jos nykyinen maaperän hiilivaranto oletettaisiin syntyneen 10 000 vuodessa, ehdotettu 4‰ vuosilisäys tarkoittaisikin 40-kertaista määrää hiiltä luontaiseen keskimääräiseen kertymään verrattuna. Jos taas oletetaan, että maaperän hiilivaranto on kertynyt pääosin 10 miljoonan vuoden aikana, niin aloite tarkoittaisikin 40 000 -kertaista hiililisäystä luontaiseen vuosikertymään verrattuna.

Vaan siltikin pitäisin tätä 4/1000-aloitetta järkevänä, koska en havaitse siinä mitään erityistä kurjistamisreittiä. Viljelymenetelmien kehittäminen vähemmän maatarikkoviksi kuvan 1 tapaan vähentänee hiilipäästöjä pelloilta. Samalla saatetaan tarvita vähemmän fosiilista polttoainettakin.  Jos vaikka itse tavoite olisikin tavoittamattoman korkealla, siihen suuntaan otetut askeleet tuskin tässä tapauksessa vahingoittavat ketään.

Suomessahan viljellään pääosin metsää, vaan metsämaa ei näyttäisi olevan tässä aloitteessa kovin selvästi mukana. Jos myös metsät otetaan aloitteen piiriin, se tarkoittaisi Suomessa oletettavasti mm. kantojen irtirepimisen lopettamista. Huonohkolaatuista polttoainettahan niistä kannoista vain saadaankin, niin ettei ehkä tulisi isoa vahinkoa lopettamisestakaan.

Tähän loppuun vielä yksi idea vapaasti käytettäväksi ilman takuuta: Mikäli sopimukset antaisivat hyvitystä hiilen jemmaamisesta, saattaisi Suomessa olla mielekästä pyrkiä valmistamaan suurimittaisesti suoliekopuuta. Tämä tapahtuisi ajamalla puuta suohautojen ja -ojien pohjille ja peittämällä sitten puut turpeella sekä tukkimalla mahdolliset suon kuivatukseen kaivetut poisto-ojat.  Jonkun kymmenen vuoden päästä projekti 4/1000 on todennäköisesti haudattu, jolloin taas haudattu puuaines voitaisiin kaivaa esille. Suoturpeen patinoima pintalauta olisi sisustuksen uusi trendi. Muu osa raakapuusta olisi kuivauksen jälkeen käytettävissä normaaliin tapaan. Verrattuna luonnolliseen liekopuuhun lahoamista ei olisi tapahtunut (Linkki). Sehän tapahtuu ennen hidasta hautautumista.

Advertisement

4 responses to “Kenties järkevä ilmastoaloite 4/1000

  1. Ei onnistu, vihreät attribuoivat liekopuun valmistukselle isot metaanipäästöt ja se on siinä. Päin vastoin alkavat vielä verottamaan suomaan omistajia metaanipäästöistä. Kun sosialistille tulee hätä, vika löytyy yleensä lähimmästä maanomistajasta.

    Tykkää

    • Sääntö-Suomi vai viher-Suomi? Joka tapauksessa noinhan siinä voisi yrittäjälle käydä, jos lähtökohtakin oli vähän opportunistinen.

      Tykkää

  2. Päivitysilmoitus: Vuosia 7, juttuja enemmän | Roskasaitti·

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.