Ratkaisiko Skunk Works ilmasto-ongelmat?


Kuva 1. Sunk Works -hallin seinää logoineen. Kuvapohja: Wikipedia/Bernardo Malfitano

Kuva 1. Sunk Works -hallin seinää logoineen. Kuvapohja: Wikipedia/Bernardo Malfitano

Maailman suurimmalla aseteollisella yrityksellä, Lockheed Martininilla(Linkki), on erillinen suunnitteluyhtiö, joka käyttää rekisteröityä aputoiminimeä Skunk Works(Linkki). Nyt yritys ilmoittaa kehittävänsä uudenlaisen fuusioreaktorin kymmenessä vuodessa(Linkki). Erona muihin fuusioreaktorisuunnitelmiin tässä on ainakin selkeästi lyhyempi kehitysaika. Muiden fuusioreaktoreiden kehitysaikaennuste on ollut 30 vuotta jo puoli vuosisataa. Uusi reaktorityyppi-idea on esitelty Wikipediassa jo viime vuonna(Linkki), mutta yritys lienee tehnyt nyt vasta ensimmäisen lehdistötiedotteensa asiasta. Erona normaaliin Skunk Works -toimintaan näyttäisikin olevan täydellisen salaamisen puuttuminen.

Jos ajattelemme, että parinkymmenen vuoden päästä olisi siviilikäyttöön suurehkolla varmuudella saatavissa voimaloita, joiden toiminnan tuottama hiilidioksidi olisi tuulivoimaloiden tasolla ja joiden sähkön hinta olisi nykyisten ydinvoimaloiden hintatason alapuolella, uusia tuuli-, aurinko-, kivihiili- tai ydinvoimaloita ei enää sitten juurikaan kannattaisi rakentaa. Olkiluoto 3 nyt nippanappa olisi järkevää saada pyörimään, mutta jo Fennovoiman suunnitteilla oleva voimala olisi laskettava uudestaan taloudellisen kannattavuutensa suhteen. Miksipä enää pystyttää tuulivoimaloitakaan, jos totaaliratkaisu olisi noinkin lähitulevaisuudessa?

Kriittisiä näkemyksiä asiasta löytyy ihan suomeksikin(Linkki). Laaja kriittinen artikkeli on The Guardianissa(Linkki), josta kannattanee lukea myös kommentit.

Itselläni on monella tavalla ristiriitainen olo tämän uutisen osalta.  Ensiksikin pitää myöntää, etteivät omaat eväät riitä suoran arvion tekemiseen itse keksinnöstä. Eikäpä siitä ole kovin runsaasti teknisiä yksityiskohtia julkaistukaan. Toisena seikkana voinee mainita, että Skunk Works on myös monasti onnistunut, kuten kehittämään lentokoneen, jota yksikään torjuntahävittäjä tai ilmatorjuntaohjus ei ole kyennyt ampumaan alas. SR-71 suoritti asiasta käytännön kokeita eri puolilla maailmaa saamatta haitallista osumaa.  Vaan eihän vastapainoksi ole Skunk Worksin epäonnistumisista luetteloa, koska toiminta on ollut pääosin salaista. Tähän ehkä voi vielä lopuksi lisätä havainnon, että Lockheedin esittämä aikataulu on jo kaiketikin venynyt 2,5 kertaiseksi alkujaan ilmoitetusta neljästä vuodesta(Linkki).

Erilaisia motiivitekijöitä voinee keksiä nyt julkaistulle lehdistötiedotteelle, mutta myös kritiikin motiiveja voi arvailla. Tuolainen voimala saattaisi tuhota kokonaisia teollisuudenaloja, tutkimuslaitoksia, ehkä jopa ympäristöliikkeitä, joten kritiikille löytyy laaja kirjo mahdollisia syitä.

Vaikka pidänkin tätä fuusiovoimalaideaa uskottavampana kuin erilaiset kylmäfuusioideat ovat, odottaisin ensin sitä prototyyppiä, ennen kuin alkaisin reagoimaan. Jos prototyyppi pääsee selvästi plussalle tuotetun energiansa osalta, niin sitten pitää kaikenlaiset voimalahankkeet ja koko ilmastopolitiikka arvioida uudestaan.

8 responses to “Ratkaisiko Skunk Works ilmasto-ongelmat?

  1. Lisännen vielä, kun tunnuit kiinnostunneen aiheesta.

    Kun SR71 lensi Suomenlahtea pitkin se kyllä näkyi tukassa, mutta sen tullessa Suomelhden päähän, sen kääntösäde ei riittänyt pysyääkseen kansainvälisellä alueella, jolloin se joutui täydessä vauhdissa kippaamaan ylös ja tekemään puolivaakakierteen palatakseen.

    Koneen tunnisti sen vauhdista, joka lienee ollut riittävä, en kerro mitä mittarit näyttivät.

    Mutta tossa vanhempaa historiaa samasta aiheesta.

    Tykkää

  2. Täytynee sitten esitellä SR72 joka tunnettiin myös Aurora projektin nimellä joskus parikytä vuotta sitten.

    Mitä tulee tuohon voimalaan, olen samaa mieltä, se on kumiankka jossei osoita elonmerkkejä.

    Ilkka

    Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.